NJEMAČKI GFBV

Društvo za ugrožene narode: Šmitov prijedlog pogoduje nacionalistima, to bi bio kraj stranaka umjerene politike

Ignorirale bi se i presude Evropskog suda za ljudska prava koji je presudio da je trenutni Izborni zakon diskriminatoran te kojima se poziva da svi građani imaju jednaka izborna prava

Kristijan Šmit. Arhiva

H. J. I.

27.7.2022

Izmjene Izbornog zakona koje je predložio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pogoduju nacionalistima u BiH, poručili su iz njemačkog Društva za ugrožene narode (GfbV).

Direktorica GfbV-ovog ureda u Sarajevu Belma Zulčić je ocijenila da bi Šmitov prijedlog značio kraj stranaka koje imaju umjerenu politiku.

- Ovo bi bio kraj stranaka umjerene politike, čije pristalice i članovi nisu vođeni etničkom i nacionalističkom politikom. Ignorirale bi se i presude Evropskog suda za ljudska prava koji je presudio da je trenutni Izborni zakon diskriminatoran te kojima se poziva da svi građani imaju jednaka izborna prava - napomenula je Zulčić.


Istakla je da visoki predstavnik predloženim izmjenama, kako je izjavila, slijedi diskriminatorni kurs nacionalista koji žele zacementirati etničke podjele.

U GfbV-u su naglasili da prvenstveno europarlamentarci iz Hrvatske i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović insistiraju na izmjenama Izbornog zakona. Kako je navedeno, hrvatski nacionalisti žele preuzeti vlast u dijelovima FBiH, legitimirati isključivo etničko predstavljanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.