POVEĆAN BROJ NOĆENJA

Nastavljen pozitivan trend dolazaka: Turisti oduševljeni Mostarom

Od 1. januara do 20. jula, u poređenju s prošlom godinom, povećanje broja noćenja za 100 posto, kaže Temim

Mostar: Gosti iz skoro cijelog svijeta. Agencije

Piše: M. Smajkić

27.7.2022

Nakon što je turistička predsezona u Hercegovini dala odlične rezultate, pogotovo u poređenju s prethodne dvije godine, vidljiv je porast broja dolazaka i noćenja i u samoj sezoni.


Prednjače Poljaci

Potvrđuju nam to u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona, prema čijim je pokazateljima od 1. januara do 20. jula, u poređenju s prošlom godinom, povećan broj noćenja za čak 100 posto.

- Prema našim podacima i plaćenim boravišnim taksama, popunjenost turističkih kapaciteta je između 80 i 90 posto. U Mostaru smo zabilježili povećanje broja dolazaka za 80 posto, gdje je predsezona bila odlična, a sav optimizam koji smo imali za sezonu pokazao se opravdanim - kaže nam Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

Napominje da je broj dolazaka, pogotovo stranih turista, svakim danom sve veći.

- Najveći broj dolazaka bilježimo iz evropskih zemalja, gdje prednjače Poljaci i Mađari, ali praktično i sa svih kontinenata. Ljudi su se, zasigurno, zaželjeli putovanja, upoznavanja novih destinacija, a Mostar je svima primamljiv, kako zbog svog bogatog kulturno-historijskog naslijeđa tako i prirodnih ljepota u njegovoj okolini i blizini - ističe Temim.


Brojni sadržaji

Naglašava da su skokovi sa Starog mosta i stranim i domaćim turistima izuzetno privlačna manifestacija, kao i “Red Bull” skokovi.

- Također, brojni su kulturni sadržaji u gradu ovog ljeta, među kojima posebno “Mostar Open City” privlači mlađe turiste - dodaje Temim.

Od Neuma do Konjica

Osim Mostara i Neuma, veliki broj gostiju boravi u Međugorju. Također, sve više dolazaka bilježi se i u drugim mjestima poput Konjica, Stoca, Počitelja, Jablanice, ali i Ravnog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.