SJEDNICA U TOKU

Usvojeni nacrti seta energetskih zakona u Domu naroda FBiH

Resorni ministar Nermin Džindić je jučer rekao da se usvajanjem ovih nacrta zakona značajno približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru

Dom naroda FBiH. FENA

Piše: S. S.

28.7.2022

Na sjednici Doma naroda Federacije BiH delegati su podržali  nacrte seta energetskih zakona, čiji je predlagač bila Vlada FBiH.

Nacrt zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine je dobio podršku 34 delegata.

Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH

Zakon je pojasnio pomoćnik ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića (SBB), Halko Balavac.

- Iz postojećeg zakona regulator kao FERK se izmješta i stavlja se u novi zakon, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti. Ovim zakonom su se uvele i nove direktive koje BiH, odnosno FBiH,  treba da implementira u svoje zakonodavstvo, a jedna je elektromobilnost - rekao je Balavac.

Nacrt zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine imao je podršku 31 delegata.

- U ovom zakonu se reguliše uloga regulatora FERK-a, koji je ranije bio obrađen u Zakonu o električnoj energiji iz 2013. godine. Izdavanje i oduzimanje licenci te praćenje cijelog tog sektora je prenijeta na nadležnost FERK-a - pojasnio je Balavac.

Obnovljivi izvori energije

Za Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije je glasalo 35 delegata.

- To je novi zakon koji je usklađen sa svim EU direktivama. U ovom zakonu su regulisane definicije proizvođača i potrošača, to je taj sistem demokratizacije energetskog sektora. U ovom zakonu je navedena i građanska energija, tzv udruživanje proizvođača i potrošača na jednoj platformi. Treći stepen ovog zakona su aukcije kao način dodjeljivanja investitorima određenih benefita za određene izvore za koje se odluči Vlada. Operator je također uključen u ovaj zakon - kazao je Balavac.

Podsjećamo, resorni ministar Nermin Džindić je jučer rekao da se usvajanjem ovih nacrta zakona značajno približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru, pogotovo kada imamo na umu sve izazove koji su u ovim turbulentnim vremenima stavljeni pred energetski sektor, Federaciju BiH i u konačnici pred cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Aner Žuljević je rekao da je riječ o reformskim zakonima te da je važno da se usvoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.