ZASTUPNIK DF-A

Mirza Čelik za "Avaz": Vlada KS ne želi pomoći sportu, moja inicijativa nije usvojena

Moja intencija je bila da se pomogne fudbalskim klubovima Željezničar, Sarajevo i košarkaškom klubu Bosna, rekao je Čelik

Mirza Čelik: Nije usvojena inicijativa da se pomogne sportu. AVAZ

Piše: A. Ovčina

28.7.2022

Sjednica Skupština Kantona Sarajevo održana je jučer prilikom čega nije usvojena inicijativa zastupnika DF-a Mirze Čelika.

Njegova inicijativa je bila da se velikanima bh. sporta iz budžeta izdvoji po dva miliona KM. On je krajem maja uputio zastupničku inicijativu za otvaranje budžetske stavke, kako bi se pomoglo sarajevskim velikanima.

- Ja sam inicijativu uputio u petom mjesecu nadajući se da će Vlada prihvatiti inicijativu iz razloga što već ima donesen ranije Zaključak Skupštine KS koji je obavezujući za Vladu KS, a to je da se 1 posto od Budžeta odvaja za sport – kazao je Mirza Čelik za portal "Avaza".



Ne poštuju zakone

Dodao je da je taj Zaključak usvojila Skupština KS.

- Vlada KS ne primjenjuje taj Zaključak već nekoliko godina iz razloga što ne žele da pomognu sportu u KS. Moja intencija je bila da se pomogne fudbalskom klubu Željezničar, Sarajevo i košarkaškom klubu Bosna i da ostane još 6 i po miliona da se pomognu individualni sportovi, rukometni i odbojkaški klubovi, naravno kolektivni sa ostatkom – kaže Čelik.

Naglasio je da je Vlada KS zanemarila sport u KS. Nadao se da će se zastupnici voditi ovim Zaključkom Skupštine i da će podržati tu inicijativu da se odvoje sredstva.

- Međutim, parlamentarna većina ne gleda zaključke, ne poštuje zakone. Često imamo pojavu da se neki zakoni usvajaju i razmatraju po četiri puta zato što odu apelirani prema Ustavnom sudu i budu oboreni od strane Ustavnog suda, jer nisu doneseni na legalan način – tvrdi on.

Dao je primjer, da se Skupština KS morala obavezati da skupštinski zaključak provede kroz Budžet KS. Dodao je da su apelirali na Budžetu da se odvaja malo za sport, kulturu i kako kaže pokušali su djelovati amandmanski.

Odbacuju argumente

- Pozicija ne dozvoljava da im se nešto kaže kako bi trebalo biti sve legalno na način da se donose zakoni i akti koji se u Skupštini donose u formi kakvoj Poslovnik nalaže. Oni to rade na mišiće, na snagu odbacujući sve argumente koji opozicija kaže, pa evo i ja iz DF-a. Oni su jednostavno bahati. To su jučer pokazali na ovoj inicijativi – kazao je Čelik.

Dodao je kako se puno priča o sportu, kulturi, ali to kako kaže, drugi odbijaju. Istakao je da se nažalost to desilo.

- Da li će ponoviti ova procedura, da li će biti izvršen pritisak na Vladu od strane medija ili sportskih udruženja, građana Kantona Sarajevo, ostaje da se vidi, ali bahatost svakim danom pokazuju sve više i više – kazao je.

Na pitanje da je većina zastupnika bila suzdržana, kazao je da oni nisu bili suzdržani.

- Biti suzdržan ili protiv je jedno te isto. Ovdje postoji samo opcija da budeš za ili da budeš protiv. Suzdržan je protiv. Nema argumenata za suzdržan. Zašto suzdržan? Mislite da ne trebamo pomoći našim sportskim udruženjima poput „Željezničara“. Moja ideja je bila da se izađe u Evropu sa grbom Kantona i BiH. KK Igokea izlazi van teritorija BiH, sa zastavom RS i amblenima i grbom RS. Nemaju BiH amblen ni u peti, ni u srcu, niti u mozgu. Državna zastava se nigdje ne nosi, samo RS. Nama je u interesu da promoviramo BiH, a jedino što sam mislio da možemo da promoviramo je KK Bosna, FK Željezničar i FK Sarajevo.

"Za" su glasali Hamed Aljović, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Amra Hasagić, Zvonko Marić, Dževad Poturak, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

S druge strane, suzdržani su bili Vildana Bešlija, Aljoša Čampara, Jasna Duraković, Damir Filipović, Vibor Handžić, Senad Hasanović, Elmedin Konaković, Danijela Kristić, Damir Marjanović, Amel Mekić, Arijana Memić, Damir Nikšić, Elvedin Okerić, Igor Stojanović, Samir Suljević, Bilsena Šahman i Elvis Vreto.

Jedan od suzdržanih bio je i Stojanović, zastupnik u Skupštini KS ispred SDP-a, koji je u februaru ove godine uputio inicijativu da se KK Bosna iz budžeta izdvoji dva miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.