IMA IZUZETAKA

Vijeće ministara BiH: Zaposlenim u institucijama BiH povećan "topli obrok" i naknada za prijevoz

Naknada za ishranu tokom rada povećana je sa osam na 11 KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo nekoliko odluka. Avaz

A. Č.

28.7.2022

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tokom rada.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara na ovaj način se zaposlenim u institucijama BiH "topli obrok" od 1. septembra 2022. godine povećava sa sadašnjih osam KM na 11 KM".

Izuzetak su izabrani i imenovani zvaničnici (članovi Predsjedništva BiH, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zamjenici, rukovodioci institucija i njihovi zamjenici), kojima naknada za ishranu neće biti povećana i iznosit će šest KM.

Dnevna i sedmična naknada

Na sjednici je donesena Odluka o izmjenama Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla u institucijama Bosne i Hercegovine.

- Na ovaj način se dnevna i sedmična naknada za prijevoz utvrđena na osnovu udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog zavisno od broja kilometara, povećava za oko 20 posto, počev od 1. septembra ove godine - navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara BiH je donio Odluku o utvrđivanju visine posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima Bosne i Hercegovine i državnim službenicima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi sa operativno-istražnim poslovima.

Visina posebnog dodatka

Odlukom se utvrđuje visina posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima BiH (SIPA, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela) i državnim službenicima u SIPA-i koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi s operativno-istražnim poslovima.

- Uzimajući u obzir rizik, nivo odgovornosti i uslove rada na određenim radnim mjestima, visina dodatka može ići do 40 posto osnovne plate, odnosno do 50 posto za one koji su raspoređeni u Jedinicu za specijalnu podršku u SIPA-i.

Imenovanim policijskim službenicima, uključujući direktore, zamjenike direktora i pomoćnike direktora policijskih agencija, ne pripada ovo pravo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.