NASELJE MAĆESI

Salkić prisustvovao Šehidskoj dovi: Država to smo mi, tako se ponašajmo i radimo za našu domovinu

Ambijent i okruženje u kojem danas Bošnjaci žive u ovom entitetu su nepovoljni, kazao je Salkić

A. O.

31.7.2022

Sa obilježavanja. KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Maćesi, općina Milići, prisustvovao tradicionalnoj Šehidskoj dovi, koju su organizovali Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i džemat Nova Kasaba.

Prigodnim vjerskim programom, te učenjem dove za šehide, preživjeli su odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

U periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. godine, ubijena su 73 stanovnika ovog mjesta čija se imena nalaze na centralnom spomen-obilježju.


Proučena Fatiha. KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da je međunarodna zajednica svojim pasivnim odnosom i nečinjenjem da diskriminacija prestane vjetar u leđa srpskoj vlasti koja je provodi.

- Ambijent i okruženje u kojem danas Bošnjaci žive u ovom entitetu su nepovoljni. Generator svih problema Bošnjaka u ovom entitetu danas je separatistički orijentisana vlast entiteta koja kroz diskriminaciju Bošnjaka želi provesti ratni cilj o etnički čistom srpskom pravoslavnom entitetu - rekao je Salkić.

Dodao je da zbog toga u svim entitetskim, lokalnim organima i javnim preduzećima zaposleno je kako on tvrdi oko 1 posto Bošnjaka što je u potpunoj suprotnosti sa ustavnim odredbama.

- Međunarodna zajednica svojim pasivnim odnosom i nečinjenjem da diskriminacija prestane vjetar je u leđa srpskoj vlasti koja je provodi - kazao je.


Proučena Šehidska dova. KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

- Mi moramo biti svjesni ovog stanja. Otvoreno o njemu moramo govoriti kako bi pridobili međunarodnu zajednicu da djeluje da diskriminacija prestane. U ovom entitetu svakodnevno se krši Dejtonski mirovni sporazum, a nemamo reakcije visokog predstavnika. Ovakvo stanje nas dodatno obavezuje da više brinemo o našim ognjištima i da ustrajemo u borbi za naša prava i našu domovinu - rekao je Salkić.

Dodao je da današnje okupljanje pokazuje da u nama ima volje i snage da ova naša ognjišta i u budućnosti budu naša, u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

- Država to smo mi, tako se ponašajmo i radimo za našu domovinu - kazao je Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.