EVROPSKA UNIJA

Stavovi o novim mjerama na zapadnoj granici BiH: Ulazak Hrvatske u Šengen pali alarm bh. ekonomije

Moguća rigoroznija kontrola ulaska roba i putnika

Al. Bajramović

Granični prijelazi: Hoće li doći do poteškoća

Foto: Agencije


Od 1. januara 2023. godine Hrvatska postaje dio Šengena, njena granica s BiH postaje vanjska granica šengenskog prostora, što podrazumijeva rigorozniju kontrolu ulaska roba i putnika. Upozoravaju na to iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH te pojašnjavaju da svaka pojačana kontrola traži i više vremena koje bh. građani, a posebno šleperi s robom, moraju provesti na granici.

Potpis sporazuma

- U slučaju BiH, uvijek se iznenadimo kad već bude kasno. Naš cilj nije da uznemirimo javnost i transportni sektor, nismo mi bez rješenja, već samo želimo na vrijeme apelirati - kaže za “Avaz” Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTKBiH.

On dodaje da je zatražen sastanak s predstavnicima Gospodarske komore Hrvatske, koji bi trebao biti održan u septembru. Zajedno s predstavnicima graničnih policija dvije zemlje, UIOBiH, definirat će se mjere koje je potrebno poduzeti kako bh. ekonomija ne bi ispaštala te, zbog kašnjenja u isporuci, plaćala penale ili gubila poslove.

- Da vidimo treba li nam možda granični prijelaz više. U posljednje vrijeme smo pregovarali o “zelenim koridorima” za visokokvarljivu robu, poput mlijeka, voća i povrća, ali se pojavio problem u činjenici da naša fitosanitarna inspekcija, koja provodi kontrolu, radi do 19, a u Hrvatskoj do 15 sati. U tom kontekstu ćemo pokušati uskladiti radno vrijeme, te inicirati potpisivanje sporazuma da barem na jednom prijelazu ta inspekcija radi 24 sata - pojašnjava Vuković.

Dvije godine

Hrvatska je prije dvije godine tražila spisak bh. graničnih prijelaza kako bi donijela odluke po ulasku u Šengen. Sada se može desiti da, u zavisnosti od ispunjavanja evropskih standarda u pogledu funkcionalnosti, dio prijelaza bude zatvoren, što bi povećalo gužve na ostalima.

- Mi izvozimo 72 posto roba u EU. Ne avionom, već cestovno, preko Hrvatske. O tome se radi. Očekuje nas problem na koji trebamo na vrijeme reagirati. Nezgodno je vrijeme, predizborno, pa je sve na plećima komora, ali ako se na vrijeme krene, imamo dovoljno vremena - ističe Vuković.

Strožiji do Slovenije

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da ulazak Hrvatske u Šengen neće donijeti bitnije promjene, osim što će vlasnici hrvatskih pasoša iz BiH postati Evropljani i imati olakšane uvjete kretanja.

- Ne očekujem veće probleme za naše građane, jer mislim da je i u ovom momentu Hrvatska rigoroznija od Slovenije, primarno zbog toga što je opredijeljena da zaustavi trend kupovine namirnica u BiH, posebno hrane, alkohola i cigareta. Hrvati su često bili strožiji od Slovenije, odnosno zemalja Šengena, jer nisu htjeli da ugroze svoju poziciju ulaska u Šengen. Zato ono što nas očekuje možda bude i bolje i lakše nego do sada - pojašnjava Pavlović.  

Više o temi Vjekoslav Vuković

NA VRH

Podijeli članak na