AVAZ NA LICU MJESTA

Kuća za devetočlanu porodicu Muje Gerovića kod Bratunca bit će obnovljena po hitnom postupku

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Bratunac, stigli su odmah po pozivu, ali je vatra učinila svoje - s suzama u očima, govori Mujo Gerović

S. Smajlović

3.8.2022

Kuća Muje Gerovića u potpunosti izgorjela - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica će po hitnom postupku, po sistemu "ključ u bravu" obnovit će kuću devetočlane porodice Muje Gerovića iz Gerova, Mjesne zajednice Glogova kod Bratunca, koja u utorak potpuno izgorjela - potvrdio je za "Avaz" Vehid Dedić, koordinator Federalnog ministarstva za Bratunac i odbornik u Skupštini općine Bratunac.

Kazao je da će Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica obezbijediti kompletan građevinski i drugi materijal, a izvođenje radova finansirat će Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus" iz Potočara kod Srebrenice.

Sve je izgorjelo za pola sata

Požar, koji je u utorak nešto iza osam sati izbio usljed kvara na elektroinstalaciji, zahvatio je prizemlje i potkrovlje kuće, a vatra je uništila sve što je ova devetočlana porodica imala. Privremeno će biti smješteni u komšijskoj kući.

 -Sve je izgorjelo za pola sata. Na sreću u kući nije bilo nikoga, a troje unučadi tog jutra probudili su se ranije, kao nikada prije. Ništa nismo mogli spasiti, što smo imali, ostali smo bez ičega. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Bratunac, stigli su odmah po pozivu, ali je vatra učinila svoje - s suzama u očima, govori Mujo Gerović za "Avaz".

 Mujo je u kući živio s sinovima Ismetom, Enverom, Admirom, Arminom, snahom Elvirom, maloljetnim unucima Eminom, Nerminom i unukom Irmom. Od sposobnih muških glava u kući niko nema stalo zaposlenje. Žive od poneke dnevnice i poljoprivrede.

Stigla prva pomoć

Dan nakon požara porodici Gerović stigla je i prva pomoć. Stanislava Šakota, volonter Crvenog krsta Bratunca i Aleksandar Marković, pripadnik Teritorijalne vatrogasne jedinice Bratunac, Gerovićima su jučer uručili pakete s prehrambenim i higijenskim osnovnim potrepštinama, novom garderobom i obućom.

Građevinski stručnjaci Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica izvršili su premjer kuće i sačinili specifikaciju građevinskog materija, koji, kako nam je kazao inženjer Munir Habibović treba početi pristizati u ovoj sedmici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.