TUZLA

Obilježena godišnjica bitke na Igmanu: Herojstvo pripadnika Armije RBiH koji su se suprotstavili neprijatelju

Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena godišnjica. Fena

A. Č. / Fena

3.8.2022

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Slana Banja i defileom do sjedišta MUP-a Tuzlanskog kantona i Kapije, mjesta stradanja tuzlanske mladosti, danas je u Tuzli obilježena godišnjica bitke na Igmanu koja je imala presudan značaja u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije u periodu 1992. - 1995. godina.

Ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević podsjetio je na herojstvo pripadnika Armije RBiH koji su se suprotstavili daleko moćnijem neprijatelju baš kao i na mnogim drugim linijama fronta u BiH.

Hrabra borba pripadnika Armije RBiH

- Ako gledamo sa ove vremenske distance možemo reći da nije bilo odbrane Igmana upitno bi da li bi imali Kanton Sarajevo u sadašnjem obliku. Jako bi teško održali prve linije prema Otesu, prema Grbavici, prema Vogošći… Igman je umnogome pomogao rasterećenju jednica Prvog korpusa Armije R BiH, ali i drugih jedinica u drugim korpusima. Došle su akcije poslije toga, akcije na Vozući, Ozrenu, tako da je s Igmanom stvoren jak preduslov da krenemo u oslobađanje BiH - kazao je Blagojević.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

O značaju bitke

- Naš rahmetli ministar Salko Bukvarević je pokušao da na najbolji način obilježi bitku za Igman, ali i ostale bitke. Ove godine je odlučeno da Igman obilježavamo u svim gradovima koji su bili sjedište korpusa Armije R BiH. Na ovaj način se sjećamo bitke za Igman, jedne od najpresudnijih bitaka za opstanak Bosne i Hercegovine. Svaka bitka širom BiH ima svoj značaj i sigurno će se u drugim kantonima obilježavati sve velike bitke i pobjede Armije R BiH - kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK.

O značaju bitke na Igmanu govorio je i Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

- Čitava Bosna je se branila, čitava Bosna je imala bitke. Ovo je manifestacija „Odbrana Bosne“ i obilježavamo je u kantonima F BiH. Završna manifestacija je u Bužimu, 15. augusta. Mi smo branili goli život, branili smo porodice, branili smo domovinu… Da je pao Igman ko zna šta bi se dogodilo sa Sarajevom, šta bi bilo sa Bosnom i Hercegovinom - zaključio je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.