IZGRADNJA TOPLOVODA

Izvršni direktor EPBiH Senad Salkić za "Avaz": Vlada KS jedina vrši opstrukciju

EPBiH je vrlo zainteresirana za realizaciju projekta toplovoda Kakanj – Sarajevo, time se poboljšava i efikasnost naših postrojenja u TE Kakanj

Salkić: Cijena toplotne energije bila bi dvostruko niža. Agencije

Piše: A. Kukić

11.8.2022

“Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” (EPBiH) učestvovala je u izradi studije izvodljivosti i idejnog projekta za toplovod Kakanj – Sarajevo. O ovoj temi smo razgovarali s izvršnim direktorom za kapitalne investicije Senadom Salkićem. Pitali smo ga zašto nije došlo do realizacije projekta i ko ga opstruira.


Apsolutna opravdanost

Salkić je za „Avaz“ kazao kako su i studija izvodljivosti i idejni projekt pokazali apsolutnu isplativost i opravdanost jednog ovakvog projekta.

- Nakon izrade idejnog projekta EPBiH se obratila Vladi FBiH kako bi EPBiH mogla pristupiti eksproprijaciji zemljišta i ishodovanju svih potrebnih dozvola. Ujedno smo ponudili jedan projekt o saradnji svim općinama i kantonima u FBiH koji su zaduženi za različite nivoe odobravanja ili da na bilo koji drugi način učestvuju u realizaciji projekta - kaže Salkić.


Toplovod Kakanj - Sarajevo. Avaz

Napominje kako je to urađeno prije više od godinu i po te da su se skoro svi akteri odazvali pozivu i potpisali sporazum i protokol o budućoj saradnji na izgradnji ovog projekta.

- Nažalost, do danas nismo dobili odgovor od Vlade KS i nemamo s njima potpisan protokol o saradnji. Inače, sam projekt govori da TE Kakanj ima sasvim dovoljno kapaciteta i u postojećim postrojenjima za grijanje kako Kantona Sarajevo tako i svih onih općina koje su na putu od Kaknja do Sarajeva i da bi takva cijena toplotne energije u Sarajevu, prema izračunima od prije dvije godine, bila dvostruko niža od cijene toplotne energije koju iz plina imaju “Toplane Sarajevo” - napominje Salkić.

Brojni benefiti

Ta razlika je danas drastično veća, dodaje, s obzirom na skok cijena.


- EPBiH je vrlo zainteresirana za realizaciju ovog projekta, time se poboljšava i efikasnost naših postrojenja u TE Kakanj, pogotovo u zimskom periodu, kada se koristi toplotna energija i kada ta efikasnost raste nekih 30 posto. Ovdje treba napomenuti i sve one druge benefite koje bi imala lokalna zajednica, od ekoloških karakteristika, preko socijalnih uvjeta i same cijene grijanja, i svega onoga što taj veliki projekt uključuje - zaključuje Salkić.

Pokazati opredjeljenje

Salkić govori kako je EPBiH pozvala Vladu KS na potpisivanje sporazuma da bi se unaprijed definirale obaveze, kako EPBiH tako i svih ostalih učesnika.

- Naravno, takav jedan sporazum nije dovoljan uvjet za realizaciju čitavog projekta, ali je jedan od najvažnijih faktora, jer se time pokazuje opredjeljenje konačnog korisnika. On, dakle, pokazuje da hoće da učestvuje u tom projektu u kojem su građani Sarajeva, Kanton Sarajevo i “Toplane Sarajevo” u konačnici krajnji korisnici - kaže Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.