STAVOVI

Salih Fočo za "Avaz" o Dodikovim izjavama: NATO put se ne može zaustaviti

Njegove izjave imaju za cilj da promoviraju njega i stranku pred izbore i zato on povlači takve poteze

Fočo: Taj proces je uveliko krenuo. Agencije

Piše: A. Kukić

15.8.2022

Kako se bliže izbori, tako se retorika lidera nacionalnih stranaka, kako to inače biva, zaoštrava. Aktuelni član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je tako ponovo izjavio kako NATO nema nikakvu ulogu u BiH i da nije čuvar njenog integriteta i suvereniteta.


Diže tenzije

Time je Dodik zapravo reagirao na prepisku između ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je kazao da NATO snažno podržava euroatlantski put BiH.

Prof. dr. Salih Fočo u razgovoru za „Avaz“ kaže kako izbori u BiH ne služe da se promijeni stanje i da dođu nove snage na političku scenu, već predstavljaju potvrdu nacionalne identifikacije i političke pripadnosti. Tome svjedoče i ove izjave.

- Dodik je svjestan da taj proces pridruživanja NATO integracijama ne može zaustaviti, to je proces koji je uveliko krenuo, ali zato pred izbore u svakom slučaju koristi način da podigne tenzije i dobije veliki broj glasača. To je prije svega nacionalistički opredijeljeno glasačko tijelo - govori Fočo.


Ista karta

Etnonacionalizam razdire BiH, dodaje on, te naglašava kako sve tri nacionalne stranke igraju na istu kartu.

- Nekad je u pitanju blaža retorika, ili retorika koju ne primjećujemo u vlastitom etnosu. Dakle, jednostavno, njegove izjave imaju za cilj da promoviraju njega i stranku pred izbore i zato on povlači takve poteze i izjave koje homogeniziraju njegovo biračko tijelo - mišljenja je prof. dr. Fočo.

Ipak, navodi kako se Dodik, u odnosu na druga dva člana Predsjedništva BiH, uspio nametnuti i da jedino on ima neki politički kurs po kojem ide kako bi se prema njemu drugačije odnosili lideri evropskih zemalja

Ima efekta

Njegove izjave će biti sve radikalnije kako se vrijeme općih izbora bude približavalo.

- On jednostavno homogenizira svoje biračko tijelo i ta retorika će se zaoštravati i on će praktički opet, na veliku nesreću BiH, zadobiti povjerenje glasačkog tijela - zaključuje Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.