DER STANDARD

Austrijski list: HDZ-ove izmjene Izbornog zakona dovele bi do jačanja ruskog utjecaja u BiH

Predloženom izmjenom Izbornog zakona donošenje odluka bi stavile u ruke dvije stranke - sada i HDZ uz SNSD - što bi onemogućilo bilo kakav napredak Bosne i Hercegovine ka EU, navodi se u tekstu

E. Ć. / Der Standard

17.8.2022

Rusija želi povećati utjecaj u našoj zemlji. Avaz

Austrijska novinarka Adelheid Volfl (Wolfl) je za austrijski "Der Standard" analizirala situaciju u Bosni i Hercegovini sa posebnim fokusom na ruski uticaj u našoj zemlji.

- Hrvati nacionalisti već decenijama prijete secesijom u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci upozoravaju na ruski uticaj nacionalista - započinje ona svoj tekst.


HDZ ponovo tvrdi da je Izborni zakon nepravedan

Navodi kako je to već stara priča koja se iznova ponavlja.

- Još 2001. godine tadašnji šef hrvatskog nacionalističkog HDZ-a Ante Jelavić, koji je također sjedio u državnom Predsjedništvu, pokušao je u Bosni i Hercegovini stvoriti poseban "hrvatski" dio zemlje, što je u suprotnosti sa Ustavom. Tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) razriješio je Jelavića svih funkcija jer je opstruirao mirovni sporazum.

HDZ je 2001. godine, kao i sada, tvrdio da je Izborni zakon nepravedan. I tada kao i sada prijetili su bojkotom nakon izbora ili stvaranjem trećeg dijela države - koja se u ratu zvala "Herceg-Bosna". Zbog toga je 2001. međunarodna zajednica počela da ispituje finansiranje nacionalista - piše "Der Standard".

U tekstu se navodi kako je HDZ BiH posljednjih sedmica pojačao prijetnje bojkotom institucija još više nego ranije, kao i stvaranjem trećeg entiteta ukoliko se Izborni zakon ne promijeni u njihovu korist.


Rusiji odgovara etnička rascjepkanost

"Der Standard" citira stručnjaka za sigurnost Ismeta Fatiha Čančara, koji smatra da bi međunarodna zajednica pred ovim prijetnjama trebala poručiti "da je spremna koristiti ista sredstva za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini" kao što je to učinila 2001. godine.

Čančar tvrdi da bi odluka visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona prije jesenskih izbora u BiH "dovela do etničke diskriminacije i teritorijalne segregacije".

On smatra da bi posebno koristilo Rusiji ako bi se etnička rascjepkanost dodatno produbila i kada bi se donošenje odluka "monopoliziralo" jačanjem pozicije HDZ-a. Ekstremno nacionalistički SNSD Milorada Dodika već ima svojevrsni monopol u Republici Srpskoj.

- Predloženom izmjenom Izbornog zakona donošenje odluka bi stavile u ruke dvije stranke - sada i HDZ uz SNSD - što bi onemogućilo bilo kakav napredak Bosne i Hercegovine ka EU. Drugim riječima, ono što Rusija već ima uticaj u Republici Srpskoj kod Dodika, sada bi se umnožilo na dodatnom frontu sa HDZ-om u regionu Federacije - naveo je Čančar i istakao dobre odnose Čovića sa Dodikom i ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.


Otvara se prostor za utjecaj i drugih sila

Dekan Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo također upozorava na sve veći uticaj Rusije u BiH kroz SNSD i HDZ.

- Obje strane dijele interes Rusije da se zemlja prikaže kao nefunkcionalna kako bi se pregovaralo o novoj raspodjeli moći i teritorije. Na ovaj način, zemlja će biti sačuvana od bilo kakvog procesa evroatlantskih integracija, a Rusija će moći da manipuliše, kontroliše i eskalira zamrznuti konflikt u Bosni ako rusko rukovodstvo odluči da pomeri front protiv liberalne međunarodne zajednice na Bosna - rekao je Turčalo za "Der Standard".

- Trenutno liberalna međunarodna zajednica, posebice visoki predstavnik, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, idu na ruku Rusiji svojom snažnom podrškom za izmjenu Izbornog zakona, otvarajući prostor za veći utjecaj Moskve, ali i drugih neliberalnih sila kao što je Mađarska - piše "Der Standard".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.