ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Vrhovni sud FBiH ukinuo osuđujuću presudu Ensadu Kariću i ostalima u predmetu "Lok"

Prošle godine pred Kantonalnim sudom Ensad Karić, Nedžag Beglerović, Zaim Smajović, Alema Beganović i Nedžad Muhović su osuđeni na ukupno 23.5 godina

Karić: Pred kantonalnim sudom osuđen na pet godina zatvora. Avaz

E. Ć.

19.8.2022

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je jučer poništio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu izrečenu Ensadu Kariću, nekadašnjem direktoru Autocesta FBiH i ostalim u predmetu "Lok".

Podsjetimo, prošle godine pred Kantonalnim sudom Ensad Karić, Nedžag Beglerović, Zaim Smajović, Alema Beganović i Nedžad Muhović su osuđeni na ukupno 23.5 godina. Karić je osuđen na pet godina zatvora, Beglerović na šest godina i deset mjeseci, Smajović na četiri godine, Beganović i Muhović na po četiri godine zatvora. 

Oni su optuženi za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca. Entitetski Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Kako se navodi, presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te prvostepeni sud treba da otkloni sve nedostatke, ponovo izvede dokaze te nakon savjesne i brižljive ocjene dokaza i svih činjenica, donese pravilnu i zakonom osnovanu odluku.

Ukida se i jer je, kako se navodi, izreka presude nerazumljiva čime je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, prvostepeni sud se na prigovore branitelja na zakonitost nalaza i mišljenja vještaka uopće u presudi nije očitovao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.