NA DANAŠNJI DAN

1983. godine izrečene presude u Sarajevskom procesu

Neki od svjedoka priznali da im je u istrazi dat papir sa njihovim "iskazom" koji su oni morali potpisati i naučiti napamet

Optuženi Rušid Prguda umro je za vrijeme trajanja istrage. Historija.ba

A. Č.

21.8.2022

Prije 39 godina, na današnji dan izrečena je presuda na Sarajevskom procesu.

Suđenje je održano 1983. g. grupi bošnjačkih intelektualaca pred Višim okružnim sudom u Sarajevu za djela protiv naroda i države. Ujedno je to bio i jedan od posljednjih velikih političkih procesa u raspadajućem komunističkom režimu u Jugoslaviji, kao i jedan od najkontroverznijih, blago rečeno, piše Historija.ba

Optužba je tvrdila da su okrivljeni činili dobro organizovanu grupu koja je imala za namjeru rušenje postojećeg poretka i uspostavljanje islamske države na tlu Bosne i Hercegovine, a sve u dogovoru sa izvjesnim centrima u inostranstvu. Glavni dokaz optužbe bilo je djelo prvooptuženog Alije Izetbegovića "Islamska deklaracija", teoretska rasparava o tadašnjem položaju muslimana u Jugoslaviji i svijetu.


Ogroman publicitet

Pred sud su na ovom procesu izvedeni slijedeći optuženi: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Ismet Kasumagić, Salih Behmen, Derviš Đurđević, Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić, Melika Salihbegović, Mustafa Spahić i Đula Bičakčić. 

Optuženi Rušid Prguda, inače teški srčani bolesnik, umro je za vrijeme trajanja istrage. Proces je predvodio predsjednik sudskog vijeća sudija Rizah Hadžic, a optužbu je zastupala javni tužilac Edina Rešidović. Suđenju je dat ogroman publicitet, a da sve nije bas čisto bilo je jasno svakome kada su pojedini svjedoci pred sudom negirali iskaze date u istrazi. 

Kasnije će neki od svjedoka priznati da im je u istrazi dat papir sa njihovim "iskazom" koji su oni morali potpisati i naučiti napamet.

Svi optuženi oslobođeni

Svi optuženi proglašeni su krivim i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 5 mjeseci, do 15 godina ( koliko je dobio Omer Behmen). Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina zatvora. Suđenje i presuda izazvali su veliko negodovanje među nezavisnim intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu. 

Naročito je jak pritisak za oslobađanje Izetbegovića i ostalih bio od strane beogradskih intelektualaca, među kojima je najglasniji bio, koje li ironije, Dobrica Čosić.

Svi optuženi kojima je kazna još bila na snazi oslobođeni su i amnestirani 1988. godine, kada su oslobođeni svi politički zatvorenici u Jugoslaviji suđeni za verbalni delikt. Većina optuženih se politički aktivirala i kasnije obavljala visoke funkcije u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.