STAVOVI

Žarko Korać, analitičar i bivši potpredsjednik Vlade Srbije: Šmitu je potrebna podrška EU i SAD

Nisam siguran da Rusija želi rat, ali jesam da želi političku nestabilnost, da bi ona igrala neku ulogu na Balkanu, kaže Korać

Korać: Pojavljuje se problem da bukvalno svi u BiH misle da nešto treba promijeniti. Agencije

Piše: Al. Bajramović

22.8.2022

Bilo bi dobro da sve stranke u BiH u predizbornoj kampanji otvoreno iznesu svoje ciljeve, pa makar oni bili potpuno neprihvatljivi drugim narodima, kako bi se jasno vidjelo postoji li minimum zajedničke vizije u njihovim prijedlozima.


Iznio plan

Ovo je za “Avaz” kazao bivši potpredsjednik Vlade Srbije, prof. dr. Žarko Korać.

- Nije tačno da tri naroda i svi građani BiH nemaju baš ništa u vezi s čim bi se složili. Tu bismo onda vidjeli je li moguće krenuti dalje - kaže Korać.

Komentirajući posljednje istupe visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je bh. političare nazvao smećem, on kaže da se radi o rječniku koji svakako nije diplomatski.

- To može da kaže neko ko živi u BiH, a ne strani posrednici. Šmit je iznio plan koji je naišao na veoma negativne reakcije, prije svega bošnjačke strane. Očigledno da sad ne zna kud dalje da ide. Bilo bi zanimljivo da nam on odgovori kako vidi daljnje događaje, naročito pred i neposredno poslije izbora. Polako se pojavljuje problem da bukvalno svi u BiH misle da nešto treba promijeniti u ustavnom i zakonodavno-pravnom okviru, a nema nikakve saglasnosti kako bi to izgledalo - kaže Korać.


Rat u Ukrajini

Visoki predstavnik, dodaje, dalje ne može sam i potrebna mu je podrška, prvenstveno EU i SAD, koje su trenutno zaokupljene ratom u Ukrajini, a SAD i tenzijama s Kinom.

- Što se tiče Bosne, važno je pitanje da li će se produžiti mandat EUFOR-a, ali i jedna ne baš uvijena prijetnja SAD i nekih evropskih zemalja da bi one svejedno mogle poslati trupe. To je poruka Dodiku i srpskoj strani, a Dodikov odgovor je da u septembru ide u posjetu Putinu, koji je politički potpuno izolovan. Dešavaju se pomalo zabrinjavajuće stvari, da Rusija nastavlja svoje igre u BiH. Nisam siguran da želi rat, ali jesam da želi političku nestabilnost, da bi ona igrala neku ulogu na Balkanu - ističe Korać.

Tri etničke države

Korać potvrđuje da stalna ohrabrenja sa strane - da su promjene granica, secesija i reorganizacija mogući - odlažu svaku mogućnost unutrašnjeg dogovora u BiH.

- Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je nedavno rekao, a mislim da je to srž svega, da na Balkanu postoje samo tri velika naroda - Hrvati, Srbi i Albanci. Iz toga slijedi da ta tri naroda treba lijepo da se namire, tako što će prekrojiti BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo… Da se stvore tri etničke države. To znači podjelu BiH, Crna Gora pripada Srbiji, Kosovo, prema staroj ideji Dobrice Ćosića, podijeliti - sjever dati Srbiji, a ostatak pripojiti Albaniji - ističe Korać.    


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.