RAZGOVOR

Profesor Žarko Korać za "Avaz": Dodik bi bio prva žrtva odluke o secesiji

Najave otcjepljenja RS ne nailaze na podršku nigdje, pa čak ni u Srbiji i Rusiji

Korać: Kriza u BiH Zapadu ne odgovara. Avaz

Alen Bajramovic

14.4.2023

Milorad Dodik navikao je svoje biračko tijelo na politiku konflikta i priču o secesiji, ali prva žrtva odluka koje bi vodile u tom pravcu bio bi on sam, izjavio je za “Avaz” prof. dr. Žarko Korać, bivši potpredsjednik Vlade Srbije i penzionisani profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Dodaje da najave otcjepljenja RS ne nailaze na podršku nigdje, pa čak ni u Srbiji i Rusiji.

Krupne stvari

- Pritisak bi bio na Beogradu i Vučiću: “Ovo je tvoj mali u susjedstvu, urazumi ga.” Kriza u BiH Zapadu ne odgovara, a i Dodik je svjestan da bi zaigrao jednu igru koja bi odnijela prvo njega. Nema nikakve šanse da ugrozi opstanak jedne zemlje u srcu Evrope, a da na kraju ostane tu gdje jeste. U pitanju bi bio ne samo njegov politički položaj nego i mnogo krupnije stvari - istakao je Korać.

Pojašnjava da srpski nacionalisti godinama čekaju promjenu na međunarodnoj sceni.

- Međutim, došlo je do sasvim suprotne promjene u odnosu na onu koju su očekivali. Rusija ne samo da nije ojačala već je Putin napravio fatalnu historijsku grešku i mnogo oslabio poziciju Rusije, posebno na međunarodnoj sceni. Zato mislim da je u ovom trenutku najmanje realno da Dodik krene u neku avanturu - dodao je Korać.

Na posljednjim izborima, uz brojne primjedbe na regularnost, Dodik je jedva pobijedio. Istovremeno, kaže Korać, istraživanja pokazuju da je podrška članstvu BiH u EU veća u RS nego građana Srbije evropskom putu svoje zemlje.

Loše stvari

Iako nikada ne reagira na opasne izjave Dodika, secesija RS nije interes ni Aleksandra Vučića, jer je već izložen ogromnom pritisku zbog Kosova i izostanka sankcija Rusiji.

- U BiH loše stvari ostaju loše, ali nedostaje ogroman pritisak na Dodika da prekine. Ne mogu ambasadori SAD ili Njemačke u Sarajevu samo reagovati na grube i prostačke uvrede. Mislim da Evropa nema nikakvu stvarnu strategiju, osim da održava status quo, koji nije dobar ni za koga - zaključio je prof. dr. Žarko Korać.

Prekid s NATO-om

Dodikova najava prekida kontakata i saradnje s NATO-om “godi ruskom uhu”, kaže Korać.

- Dodik je vrlo važan Putinu zato što blokira put BiH u NATO. Ako bi se pitali, bošnjački i hrvatski predstavnici BiH bi sutra ušli u NATO. Iako tvrdi suprotno, mislim da je ruska politika protiv ulaska BiH i u EU. Dodik radi posao za Rusiju i to je nešto o čemu bi NATO trebao da razmišlja, a NATO to zna. Ova izjava Dodika u koliziji je i s hrvatskom politikom - istakao je Korać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.