POZNATI FRIZER

Muhamed Bajrić iz Srebrenice šišao je i Tita

Sve najpoznatije ličnosti tadašnjeg vremena sjedile su na stolici za kojom sam ja radio

Bajrić: Uspješna karijera. Avaz

Piše: S. Smajlović

24.8.2022

Kada je Srebreničanin Muhamed Bajrić1960. godine završio frizerski zanat, nije ni sanjao da će biti uvršten u sami vrh evropske frizerske branše. 

Kao majstor, kratko je radio u Srebrenici, a onda je krenuo u Sarajevo. Brzo se uklopio u frizersku zadrugu i za veoma kratko vrijeme postao je najcjenjeniji među majstorima, kolegama, ali i mušterijama.

Kako je rekao za „Avaz“, njegov rad i frizersko umijeće postali su prepoznatljivi, pa je brzo pridobio mnoge mušterije, među kojima je bilo političara, glumaca, profesora, estradnih umjetnika i drugih poznatih ličnosti. Na njegovoj frizerskoj stolici sjedili su Josip Broz Tito i Džemal Bijedić.

Na vrhu

- Sve najpoznatije ličnosti tadašnjeg vremena sjedile su na stolici za kojom sam ja radio. Neki majstori postali su pomalo i ljubomorni na mene. Ja sam samo radio onako kako sam naučio u Srebrenici, a to je bilo dovoljno da budem u samom vrhu u ovom zanimanju - rekao nam je Bajrić koji je sada u penziji.

Na prvom zvaničnom republičkom takmičenju u Sarajevu Bajrić je osvojio prvo mjesto. Sjeća se da je to bilo olimpijske, 1984. godine. S još trojicom majstora iz Sarajeva, učestvovao je i na saveznom takmičenju u Beogradu.

- Svi su govorili da nemamo nikakve šanse pored beogradskih frizera koji su dominirali na državnom nivou. Ali osvojio sam zlatnu medalju i pehar za najbolju mušku frizuru. Svi su mi čestitali uz obrazloženje da sam prvi Bosanac koji je uspio srušiti dominaciju Beograđana - prisjetio se Bajrić.


Član žirija

Nakon trijumfa u Beogradu Muhamed je učestvovao na Evropskom prvenstvu frizera koje je održano u Milanu. Postao je evropski prvak s frizurom koju je radio na manekenu iz Maroka. Kao prvak Evrope, nastupio je 1989. godine na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

- U Francuskoj sam, u konkurenciji 250 svjetskih frizera, plasiran među deset najboljih, što je veliki uspjeh. Nakon minulog rata bio sam član žirija na svjetskim prvenstvima frizera u Parizu i Minhenu - dodao je Bajrić.

Penzionerske dane često provodi u Srebrenici, a prijatelje i sada ponekad ošiša i napravi frizuru po svjetskim standardima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.