BIVŠI BH. DIPLOMATA

Slobodan Šoja o Dodikovom ludilu: Poniziti Njemačku je nezabilježena diplomatska glupost i bezobrazluk

Obrazloženje nije teško naći: Laki je malo nervozan jer uskoro napušta Predsjedništvo pa čekajući Bili Pitona bijesan razbija inventar, poručio je Šoja

Šoja: Bezrazložno i nepromišljeno poniziti jednu veliku zemlju. Avaz

Piše: Al. B.

26.8.2022

Moglo se očekivati da će osobe koje su odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koji predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti, stoji u reakciji historičara i diplomate, bivšeg bh. ambasadora u Francuskoj Slobodana Šoje na odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da odbije agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. 

Podsjetimo, Njemačka je odmah zatražila detaljno objašnjenje Predsjedništva, zaprijetivši čak i zaustavljanjem evropskog puta i uskraćivanjem kandidatskog statusa za BiH.

- Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj.


Nediplomatski šamar Njemačkoj

Bezrazložno i nepromišljeno poniziti jednu veliku zemlju pokušavajući spriječiti ono što ne može spriječiti je nezabilježena diplomatska glupost i iracionalni bezobrazluk koji bi ga mogao i morao zasluženo skupo koštati - komentira Šoja u reakciji koju je objavio na društvenim mrežama.

Ovaj nediplomatski šamar Njemačkoj je, dodaje, toliko čudan i sulud da je Njemačka također odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju.

- Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreman, prema odredbama Bečke konvencije, nije obavezna obrazložiti razlog. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. 

Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti. Džaferović stoga mora hitno sazvati novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreman novoimenovanom njemačkom ambasadoru, nezavisno od toga kako će Dodik glasati - ističe Šoja.


U svemu ima nečeg dobrog

Od opozicije u RS iskusni diplomata očekuje da u ime racionalnih Srba bez oklijevanje uputi izvinjenje Njemačkoj I tako pokuša da umanji štetu.

- Obrazloženje nije teško naći: Laki je malo nervozan jer uskoro napušta Predsjedništvo pa čekajući Bili Pitona bijesan razbija inventar!

Pošto u svemu uvijek ima nečeg dobrog, i ovu sagu treba okrenuti na dobro jer će se uskoro sve završiti kako treba. Skoro sve zemlje gdje je Dodik poslao ambasadora imale su mnogo više razloga da odbiju Dodikove diplomatske poslušnike. To nije učinjeno iz čiste kurtoazije. 

Sad svi imaju razlog da Dodikova imenovanja ispitaju iz svih uglova, da neke čak vrate odakle su došli, a da u budućnosti dobro paze kome će dati agreman. I da dodam nešto što je veoma važno. Ni ostala dva člana Predsjedništva nisu ni najmanje dostojni svoje nezaslužene funkcije. Ovaj skandal sa agremanom može se porediti sa izbjegavanjem susreta Komšića i Džaferovića sa Lavrovom. 

Uz napomenu da nije problem odbiti susret s ministrom vanjskih poslova Rusije već je problem što ga o tome nisu obavijestili. Obavještenje je diplomatska finesa i poruka, a izbjegavanje da se obavijesti je primitivizam i krkanluk - navodi se u reakciji historičara i diplomate Slobodana Šoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.