AGENCIJA ZA BANKARSTVO

Očekuje li nas novi rast kamata

U ovom trenutku realizirane i najavljene promjene neće ugroziti mogućnost uredne otplate, tvrde iz Agencije

Promjenjivi dio vezan za EURIBOR. Ilustracija

Piše: A. Kukić

27.8.2022

Odluka Evropske centralne banke (ECB) da poveća referentnu kamatnu stopu kako bi obuzdala inflaciju odrazila se i na banke u BiH, što je dovelo do povećanja promjenjivih kamatnih stopa u prosjeku za 0,7 posto.


Ugovaranje uvjeta

U skladu s poslovnom politikom, neke banke su ostavile mogućnost građanima da izvrše promjenu kamatnih stopa iz promjenjivih u fiksne.

- Od 14 komercijalnih banaka sa sjedištem u FBiH tri nemaju ugovorene kredite s promjenljivom kamatnom stopom. Dvije banke su se do danas izjasnile da u toku godine neće vršiti usklađivanja. Banke koje plasiraju kredite s promjenljivom kamatnom stopom s klijentima ugovaraju uvjete i dinamiku usklađivanja kamatnih stopa - kazali su nam iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Naglašavaju da su nivoi prosječnih kamatnih stopa na novougovorene kredite u FBiH, zaključno s 30. junom 2022. godine, na historijskom minimumu.


Kutle: Najniže u povijesti. Avaz

- U ovom trenutku, u odnosu na većinu korisnika kredita, realizirane i najavljene promjene neće ugroziti mogućnost uredne otplate, posebno iz razloga što su mogućnosti i efekti promjena već predviđeni ugovorom - navode.


Interna stvar

Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle kazao je za „Avaz“ da je odluka o promjeni kamatnih stopa interna stvar svake banke, ali i da ima uporište u promjeni EURIBOR-a.

- Koliko se EURIBOR mijenja, toliko banka ima pravo promijeniti kamatnu stopu - kaže Kutle.

Kamatne stope će, dodaje, rasti sve dok se inflacija u EU ne svede na 2 posto. Kada je riječ o BiH, ako kamate budu rasle, taj rast će do kraja godine iznositi 0,25 posto.


Najniže u historiji

- Kamate na kredite su još najniže u povijesti i teško da mogu biti niže, pogotovo kad je kod nas inflacija već skoro 20 posto - ističe Kutle.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.