REAKCIJE

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za “Avaz”: Cilj bh. institucija je da što više uzmu iz džepova građana i privrednika

Čim ide ovolika parlamentarna procedura vidjeli smo da od toga nema ništa, jer u drugim državama ovakve odluke su donosile izvršne vlasti, rekao je Čavalić

Čavalić: Problem je što se to dešava u predizbornoj kampanji. AVAZ / ILUSTRACIJA

Piše: A. Bajramović

29.8.2022

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene zakona o akcizama, ali će ukidanje akciza i niže cijene građani još morati pričekati. 

Ako do toga uopće i dođe, jer su izmjene zakona o akcizama u Zastupničkom odnosno Domu naroda usvojene u različitom obliku, pa slijedi period njihovog usaglašavanja.


- Sve ovo je očekivano, jer sa kolegama sam i prije sjednice komentirao. Čim ide ovolika parlamentarna procedura vidjeli smo da od toga nema ništa, jer u drugim državama ovakve odluke su donosile izvršne vlasti i one su se odmah implementirale. Ovolika usaglašavanja, predlaganja, pa skidanja sa dnevnog reda i tako dalje, svjedoči da imamo ekstraktivne institucije, čiji je cilj da što više uzmu iz džepova fizičkih lica i privrednika, a kada treba nešto dijelo da se vrati, pa barem privremeno, institucije nisu spremne da reaguju. Problem je što se to dešava u predizbornoj kampanji, pa niko nije spreman da to odbije jer to bi donijelo negativne političke probleme. Da nismo u predizbornoj kampanji ove stvari bi se vrlo brzo skinule s dnevnog reda – ističe Čavalić.

Iako su ovakve poruke institucije negativne, dodaje Čavalić, građani možda nisu previše ni razočarani, jer od ovakvih institucija nisu puno ni očekivali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.