DOM NARODA PSBIH

Usvojene izmjene Zakona o javnim nabavkama, preduslov za članstvo u EU

Prethodno su oba doma PSBiH usvojila Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta ovog Zakona

Dom naroda PSBiH. FENA

S. S.

29.8.2022

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su  izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

Prethodno su oba doma PSBiH usvojila Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta ovog Zakona.

Ovaj zakon je predložilo Vijeće ministara, a pretpostavlja se da je usvajanju prethodio pritisak šefa Delegacije EU Johana Satlera, koji je prošle sedmice razgovarao sa Zoranom Tegeltijom. Satler je tom prilikom kazao da je usvajanje ovog zakona prioritet.

Izmjene i dopune ovog zakona su još od prošle godine u parlamentarnoj proceduri, a ranije su za neusvajanje bili odgovorni delegati SNSD-a i HDZ-a.

Zakon podrazumijeva izuzeća od primjene ovog zakona, imenovanje službenika za javne nabavke, transparentnost na portalu Agencije za javne nabavke, prethodne provjere tržišta, plan nabavki i provođenje elektronskih nabavki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.