EKSKLUZIVNO

Karl Nehamer za "Avaz": Austrija će i dalje podržavati BiH u procesu približavanja EU

Jer jedno je jasno: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana, istakao je austrijski kancelar

Nehamer: Sigurnost i stabilnost u našoj zemlji su povezani sa zapadnim Balkanom. Agencije

Piše: H. J. I.

30.8.2022

Svoju viziju nove Evropske unije u ponedjeljak je iznio njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) koji je pozvao na mnogo jače jedinstvo među evropskim državama protiv Rusije. Istakao je da Ukrajina, Republika Moldavija, Gruzija i šest zemalja zapadnog Balkana, pripadaju EU i dio su slobodne i demokratske Evrope.


Borut Pahor, predsjednik Slovenije, je na otvorenju 17. izdanja Bledskog strateškog foruma (BSF) pozvao Ursulu fon der Lejen (von der Leyen), predsjednicu Evropske komisije, da Bosni i Hercegovini daju kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju bez ikakvih dodatnih uslova do kraja ove godine.

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) je ovo kratko prokomentirao za portal "Avaza", te je istakao da je sigurnost i stabilnost u Austriji povezana sa zapadnim Balkanom.


- Za mene je jasno: sigurnost i stabilnost u našoj zemlji su povezani sa zapadnim Balkanom. Stoga mi je bilo veoma važno da se na posljednjem Evropskom vijeću u Briselu fokusiramo i na Bosnu i Hercegovinu. Austrija će i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu u procesu približavanja EU i raduje se statusu kandidata, koji je povezan i sa napretkom BiH. Jer jedno je jasno: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana - zaključio je Nehamer. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.