EUROPARLAMENTARKA

Tineke Strik za "Avaz": BiH pripada u EU, političare koji koče ovaj proces treba imenovati

Podršku prodemokratskim i pro-EU snagama treba povećati, a Putinove pristalice poput Dodika treba oštro sankcionisati, umjesto da budu partner u pregovorima, istakla je Strik

Tineke Strik. Twitter

Piše: H. J. I.

30.8.2022

Na Bledskom forumu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) je kazala da je jasno da je u proteklih nekoliko godina došlo do usporavanja integracijskog procesa, ali da EU ima jasan strateški interes da sve zemlje zapadnog Balkana nastave put ka članstvu.

- Stabilnost zapadnog Balkana je Evropska stabilnost, a prosperitet zapadnog Balkana je također evropska - istakla je Fon der Lejen i ukazala na neophodnost ubrzavanja ekonomskih integracija i jačanja kredibiliteta pristupnog procesa.



Sprovesti riječi u djelo

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u ponedjeljak je iznio svoju viziju nove Evropske unije i istakao je da Ukrajina, Republika Moldavija, Gruzija i šest zemalja zapadnog Balkana, pripadaju EU i dio su slobodne i demokratske Evrope.

Kako ističe Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta, Šolc i Fon der Lejen su potpuno u pravu kada su rekli da zapadni Balkan i BiH trebaju što prije postati dio EU.

- U vremenima kada Rusija sve više pokušava da stekne uticaj na zapadnom Balkanu kako bi destabilizovala region i Evropu u cjelini, jedini način da se tome suprotstavi je približavanje regiona EU.

Ali sada je na Šolcu, Fon der Lejen i njihovim kolegama da konačno sprovedu ove obećavajuće riječi u djelo i pokažu da je njihova posvećenost ozbiljna. Posebno u slučaju BiH, to znači da EU treba snažno podržati i zahtijevati da se zemlja pretvori u pravu i inkluzivnu demokratiju, u kojoj svaki građanin ima ista prava i da se ukine segregacija po etničkim linijama – rekla je Strik za portal "Avaza". 


Kandidatski status

Kako ističe, ukoliko BiH preduzme konkretne korake u tom pravcu, trebalo bi da dobije status kandidata.

- Političke aktere koji koče ovaj proces treba imenovati i osramotiti, kako bi građani BiH znali ko tačno blokira njihov put u EU. Podršku prodemokratskim i pro-EU snagama treba povećati, a Putinove pristalice poput Dodika treba oštro sankcionisati, umjesto da budu partner u pregovorima. 

Čak i ako Orban blokira sankcije, mogu se pronaći kreativni načini da ga se zaobiđe – zaključila je Strik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.