NE DOLAZI NA SUĐENJA

Šta radi čovjek koji je montirao Fahrudinu Radončiću: Tužilac Mihajlović se pravi lud

Posljednje ročište Salihoviću bilo u maju ove godine, a optužen 2018.

Mihajlović: Posljednje ročište bilo krajem prošle godine. Agencije

Piše: M. Aš.

31.8.2022

U Općinskom sudu u Sarajevu, nakon višemjesečne pauze, danas je konačno trebalo biti nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom državnom tužiocu kojem se sudi u aferi „Nestali novac“ za nesavjestan rad u službi.


Nema novca

Mihajlovića je, podsjećamo, u junu 2020. Sud BiH osudio na pet godina zatvora, uz obavezu da vrati 225.000 KM, ali je presuda ukinuta, a suđenje prebačeno na Općinski sud u Sarajevu.

On se tereti da nije vodio računa o tome kako je otuđen novac iz predmeta kojima je rukovodio kao tadašnji šef Odjela za organizirani kriminal i korupciju.

Međutim, zbog zdravstvenog stanja Mihajlovića suđenja nema već mjesecima. Kako nam je rečeno, danas su vještaci medicinske struke, kardiolog i neuropsihijatar, trebali iznijeti nalaz i mišljenje je li Mihajlović uopće sposoban pratiti sudski proces.

Posljednje ročište održano je krajem prošle godine. U ljekarskim nalazima se tvrdi da je teško bolestan te uopće ne dolazi na ročišta, tačnije izbjegava pozive Suda.

Isto važi i za još jednog državnog tužioca, i to bivšeg glavnog Gorana Salihovića. Njemu će suđenje biti nastavljeno 21. septembra u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Posljednje ročište održano je 16. maja i otad nije zakazano novo.


Računi iz hotela

I on je pod suspenzijom još od septembra 2016. godine, ali i dalje prima punu plaću. Suđenje mu je počelo 28. decembra 2020., a optužen je prije četiri godine. Skoro godinu je bio na bolovanju.

Sudi mu se da je novac Tužilaštva BiH, u iznosu od 83.000 KM, trošio na iće i piće te je oštetio budžet ove institucije za više od 50.000 KM.

Na posljednjem ročištu Tužilaštvo KS, koje je preuzelo predmet, uložilo je materijalne dokaze, među kojima su računi iz hotela, ugostiteljskih objekata…


Salihović: U kafani trošio budžetski novac. Agencije

Salihović je optužen da je nezakonito potrošio i novac namijenjen za ekshumacije.

Riječ je o tužiocima koji su vedrili i oblačili bh. pravosuđem i učestvovali u montiranim procesima protiv pojedinih političara. Umjesto obećanih nagrada, završili su u sudskim klupama

U restoranu "Robinzon" potrošio 3.800 KM

Prema optužnici, Salihović je, u dane vikenda i dok se nalazio na godišnjem odmoru, u restoranu “Robinzon” u Lukavcu, nedaleko od svoje vikendice, potrošio ukupno 3.800 maraka na hranu i piće. Utvrđeno je i da je u januaru 2015., dok se nalazio na godišnjem odmoru, u vinariji “Carski vinogradi” potrošio 702 KM, a u julu 2016. u restoranu “Radisson Blu Wien” čak 958 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.