REAKCIJE

Prof. dr Esad Bajtal: Neko je dužan da sankcioniše i hakere, i one koji ih plaćaju i upućuju na to

Izgleda kao lov, kao hajka na glasove, jer svaki lov je hajka. To su dobro uvježbani, dresirani ljuti psi koje neko „hajka“, kaže profesor Bajtal

Bajtal: Mora biti sankcionisan od onih koji su zaduženi da te oblike ponašanja sprečavaju. Arhiv

Piše: A. Bajramović

4.9.2022

Hakerski napad na „Dnevni avaz“ je forma mafijaškog djelovanja u savremeno doba, kad ljudi koji neće da rade, skriveni iza tastature, smetaju onome ko radi, kaže ugledni bh. sociolog i filozof, prof. dr Esad Bajtal.

- I neko ga još i plaća za to. Ne radi on to džaba niti iz zabave, jer to nije zabavno nimalo ni onome ko to radi, ni onom kome se to događa. A neko je dužan i plaćen da vidi ko to radi i da ga sankcioniše. I njega, i onoga ko ga plaća ili ga je uputio na to, ko od njega traži da to radi – ističe Bajtal.

S obzirom da se napadi na Avaz događaju na početku predizborne kampanje u BiH, Bajtal dodaje da ga sve podsjeća na ono što ovih dana i govori novinarima kada ga pitaju kako će izgledati kampanja.

- Izgleda kao lov, kao hajka na glasove, jer svaki lov je hajka. To su dobro uvježbani, dresirani ljuti psi koje neko „hajka“. Hajkači su etnopolitičari a njihovi ljuti, dresirani psi su botovi, dobro plaćeni ili idejno „pregrijani“. Sva mi je logika stala u to. Država bi morala da se pobrine za to da te hajke oslobodi i Avaz, i N1, i sve druge, i svakog pojedinačno kome se to događa. Mi moramo živjeti u društvu koje mora tolerisati različitu misao, u skladu sa normama i standardima našeg vremena. To što je neko odlučio da hakuje, psuje, ruje, da se ponaša poput bijesnih pasa, to je njegov privatni izbor, ali taj izbor mora biti sankcionisan od onih koji su zaduženi da te oblike ponašanja sprečavaju jer se ne uklapaju u društvene standarde modernog vremena i jedne zemlje kao što smo mi – dodaje profesor Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.