PROŠLE GODINE

Firme u RS bez ijednog zaposlenog ostvarile dobit od 170 miliona KM

Uglavnom je riječ o stranim kompanijama, a najviše ih dolazi iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske i Austrije

Najčešće se radi o IT firmama ili subjektima koji vrše prodaju iz inostranstva. Ilustracija

H. J. I.

4.9.2022

Hiljadu osamsto trideset i osam firmi u RS prošle godine nije imalo nijednog zaposlenog radnika, ali im to nije bila prepreka da poslovnu godinu završe sa dobiti od gotovo 170 miliona maraka. Uglavnom je riječ o stranim kompanijama, a najviše ih dolazi iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske i Austrije.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske djelatnosti, kada su u pitanju kompanije koje posluju bez radnika, najčešće se radi o IT firmama ili subjektima koji vrše prodaju iz inostranstva, a imaju posrednika u Republici Srpskoj.


U pet djelatnosti zabilježena najveća dobit

Pet djelatnosti u kojima je zabilježena najveća dobit odnose se na savjetovanje pri poslovanju i ostalo upravljanje, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, nespecijalizovanu trgovina na veliko i proizvodnju električne energije.

Ma koliko nevjerovatno zvučalo da se bez ijednog zaposlenog ostvari dobit od 170 miliona maraka u najvećem broju slučajeva, kaže struka, nema ništa sporno.

- Postoje kompanije koje rade sasvim legalno, legitimno i to je normalno. S druge strane isto tako sigurno postoje i kompanije koje se bave sumnjivim aktivnostima i kojima registrovane kompanije služe za kako se to kolokvijalno kaže "pranje novca". Kontrolni organi na svim nivoima trebaju obratiti pažnju na takve firme - ističe Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista "SWOT".

Zakoni u Bosni i Hercegovini dozvoljavaju da preduzeće nema nijednog radnika. Bitno je samo da uredno plaćaju porez na dobit i PDV.


Porez na dobit od 10 posto

- Određena kompanija može imati manji broj radnika, a da daje odnosno izvršava prodaju dobara ili eventualno prodaju usluga u takvoj količini da zaista ima veliki prijavljeni promet. Na taj prijavljeni promet se obračunava i plaća PDV i to apsolutno ne utiče na broj radnika koji eventualno tu rade - kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Porez na dobit od 10 posto u oba entiteta je glavni razlog zašto se sve veći broj stranih firmi koje nemaju prijavljenih radnika odlučuje da posluje u BiH.


- Da li će ići u koncept Off shore zona gdje je pod znakom pitanje poslovanje takvih firmi ili će doći raditi u BiH koja je takva kakva jeste, ali poreski je uredna. I po tom osnovu mogu svoj gotov novac na koji su platili porez da podignu i odnesu u svoju matičnu zemlju - navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prosječna visina stope poreza na dobit u Evropi je 30 posto, odnosno tri puta je veća nego u Bosni i Hercegovini. Dobro stranim kompanijama, a još bolje vladama u oba entiteta kojima je porez na dobit koji plaćaju stranci kao poklon sa neba, s obzirom na to da nisu ništa uradili za ovaj novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.