NOVE METODE

Da li je i za DF Šmit turista: Sukob sa Zapadom glavni adut kampanje ove stranke

Ono što je novo pred ove izbore je da pojedine stranke iz Sarajeva su se pridružile SNSD-u u osudi relevantnih faktora međunarodne zajednice iz zemalja Zapada u BiH

Željko Komšić pronašao novu žrtvu: Nakon Dragana Čovića kritikuje Kristijana Šmita i međunarodnu zajednicu. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: S. Spahić

5.9.2022

Sukob sa Zapadom nije ništa novo u političkom diskursu u Bosni i Hercegovini, pogotovo ne u predizbornoj kampanji. Glavni akteri takvog diskursa su uvijek bile stranke iz RS-a, a najviše SNSD i stranke koje su s njima u vlasti. 

Ono što je novo pred ove izbore je da pojedine stranke iz Sarajeva su se pridružile SNSD-u u osudi relevantnih faktora međunarodne zajednice iz zemalja Zapada u BiH. U tome svakako prednjači Demokratska fronta.

"Borba za državu" ili borba protiv svih prijatelja države

DF je vremenom postao mala stranka, jer se iz njenog članstva isključio veliki broj ljudi, pa u ovoj stranci nema posebno zaduženih ljudi za davanje oštrijih izjava, nego svi daju manje-više slične izjave i to poprilično oštre. 

Obzirom da arhineprijatelj Željka Komšića Dragan Čović, kao glavni adut svake predizborne kampanje, nije protukandidat ovaj put, a ova stranka nije navikla da vodi kampanju drugačije nego izazivajući strah od potencijalnog "neprijatelja", ovaj put za to koriste zemlje Zapada.

Zlatan Begić, ipak, kao i obično, prednjači u izjavama. Njegova višemjesečna kampanja po društvenim mrežama protiv Kristijana Šmita je dovela do toga da visoki predstavnik nije primio njega i njegovog stranačkog kolegu Dženana Đonlagića na konsultacije, kao što je to bio slučaj sa predstavnicima ostalih stranaka, nego je prepustio posao svojim službenicima.

Nakon slanja te jasne poruke od visokog predstavnika iz usta Zlatana Begića su izašle rečenice karakteristične jedino za Milorada Dodika. On je optužio Kristijana Šmita da želi od BiH napraviti Palestinu i onda dodao da je visoki predstavnik "prijatelj naci HDZ-a".

Ovakav vokabular prema predstavniku međunarodne zajednice koji ima najveću moć, od strane jednog od glavnih aduta DF-a nije slučajnost, što je potvrdilo i saopćenje te stranke nakon propalog sastanka, gdje su optužili OHR da želi uvesti aparthejd u BiH te da podržavaju tužbu protiv Ureda visokog predstavnika.


Skandalozne izjave

Korak dalje je otišao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ne samo da je na FACE televiziji optužio OHR, nego i Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju. 

Doduše njegov vokubalar je bio za nijansu odmjereni. Željko Komšić je gostujući na televiziji kazao da je visoki predstavnik podlegao pod pritiskom iz regiona, a onda je iznio jednu tvrdnju koja ulazi u sferu naučne fantastike. Naime, on tvrdi da iza ove ideje Kristijana Šmita stoji država SAD, zato što nisu upućeni u to šta se dešava ovdje, nego se ponašaju kao da su još uvijek 90-te.

Onda je dodao da misli da je uzrok tome to što je američki predsjednik Džo Bajden "izvukao" neke nižerazredne diplomate iz vremena Bila Klintona te da oni ne razumiju period otkako je Klinton napustio funkciju. Pojednostavljeno rečeno, optužio je najveću svjetsku silu da nema pojma.

Nakon toga je uslijedila još jedna vrlo uvredljiva izjava prema velikoj sili. Željko Komšić je kazao da Velika Britanija nema autentičnu vanjsku politiku, nego da u svemu prate SAD.

Milorad Dodik i njegov SNSD Kristijana Šmita nazivaju turistom, a ako ovim tempom Demokratska fronta nastavi, kako se bude zaoštravala kampanja, izgleda da ni oni nisu daleko od toga. Porivi su kod svih manje-više isti, a to je ostanak na vlasti pod svaku cijenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.