SVIJETLI PRIMJERI

Sjajni rezultati firme koja zapošljava ratne vojne invalide: Hoćemo da radimo i od svog rada živimo

Sami čiste i održavaju sve parkinge, a nedavno su za tri dana obilježili 250 parking mjesta i tako uštedjeli 3.500 KM

Ništa im nije teško raditi. H. Čalić

Piše: H. Čalić

10.9.2022

Prije deset godina u Gračanici je, na inicijativu Organizacije ratnih vojnih invalida, formirano preduzeće „ORVI – Comerc“, kojem je Gradsko vijeće dodijelilo upravljanje gradskim parkinzima.


Pravi potez

Bio je to pravi potez i s jedne i s druge strane, a osnovni cilj je bio da se uposle nezaposleni RVI, demobilisani borci kojima je do penzije ostalo tek nekoliko godina, a na drugi način je nisu mogli dobiti. Drugi cilj je da, radeći na parkinzima, RVI zarade plaću za izdržavanje porodice. Početak, kao svaki, nije bio lagan, pričaju nam, te ističu kako je bilo raznih spoticanja.

- Kako je vrijeme prolazilo, mi smo se u potpunosti posvetili ovom poslu. Nažalost, mnogi korisnici parkinga nisu nas shvatali, nije bilo empatije za naše stanje, mada su svi znali da smo za državu dali dijelove tijela, da se neki od nas bore s PTSP-jem, a da imamo porodice i hoćemo da im osiguramo kakvu-takvu sigurnost. Prolazili smo kroz težak period - kaže direktor „ORVI – Comerc“ Refik Alić, koji je i sam RVI.


Alić: U planu proširenje djelatnosti. H. Čalić

Kako ističe, situacija se popravila nakon što je Gradska uprava nabavila 10 parking aparata, za čije korištenje mjesečno daju 1.000 maraka.


Redovne plaće

Dodaje i to da je u firmi zaposleno 11 ljudi, osam RVI, dvojica demobilisanih boraca i jedan iz Organizacije šehida i poginulih boraca. Oni državi zarade i na vrijeme uplate obaveze, a i plaće su redovne. Sami čiste i održavaju sve parkinge, a nedavno su za tri dana obilježili 250 parking mjesta i tako uštedjeli 3.500 KM.

- Mi nikome ništa ne dugujemo. Za ono što smo državi dali, halalimo. Mi samo hoćemo da radimo i da od svoga rada živimo. Planiramo proširiti svoju djelatnost i zaposliti nove RVI i demobilisane borce - ističe Alić.

Problem servisiranje aparata

Refik Alić kazao nam je kako su u posljednje vrijeme korisnici parkinga uglavnom shvatili da se parkiranje mora platiti i tu više skoro da i nema problema. Osim što parkiranje u 1. zoni košta marku za sat parkiranja i pola marke u 2. zoni, značajni prihodi dolaze od mjesečnih karata za fizička i pravna lica. Jedini im je problem servisiranje parking aparata, na što se čeka po tri-četiri mjeseca, a obavlja se u Srebreniku i Rijeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.