DOMAĆINI PAHOR I MILANOVIĆ

Sastanak lidera Brdo-Brijuni procesa će se održati danas, prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH

Cilj na skupu je razmotriti kako ubrzati put zemalja zapadnog Balkana prema članstvu u Evropskoj uniji

Komšić, Dodik i Džaferović na skupu u Brdu kod Kranja. Arhiv

E. Ć.

12.9.2022

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik prisustvovat će skupu Procesa Brdo-Brijuni, inicijative koju su pokrenuli Slovenija i Hrvatska.

Domaćini skupa u Brdu kod Kranja su slovenski i hrvatski predsjednici Borut Pahor i Zoran Milanović. Cilj na skupu je razmotriti kako ubrzati put zemalja zapadnog Balkana prema članstvu u Evropskoj uniji.

Osim domaćina Pahora i Milanovića, te članova Predsjedništva BiH, na skupu su najavljeni još predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, albanski predsjednik Bajgram Begaj, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, te prvi čovjek Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.


Ovogodišnji susret bit će prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja.

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u junu nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Hrvatske i Slovenije. Inicijativa inače ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Evrope, no ove godine nije najavljen nijedan, podsjetio je Index, te naveo kako je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel bila na skupu 2014., a godinu kasnije i tadašnji potpredsjednik, a sada predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.