U ZENICI

Promocija projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" održat će se u petak

U 23 tri sekcije bit će zastupljeni, suočeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi

Promocija će se održati u Zenici. AVAZ

A. O.

13.9.2022

Promocija projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, bit će održana u Hotelu Zenica 15. septembra, s početkom u 19:30 sati.


Promotori projekta

Promotori projekta, kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju, bit će Dževad Hodžić, Haris Dervišević, Meho Šljivo i Seid Eminović, a na promociji će se obratiti i muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević.

Multidisciplinarna i multimedijalna izložba pod nazivom "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", u čijoj pripremi i realizaciji sudjeluje veliki broj istaknutih naučnika iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, te veliki broj istraživača na terenu, prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat materijal sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija, privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka, a koji predstavljaju dinamičnu, složenu i sadržajnu društveno-političku historiju islama, islamske duhovnosti, kulture, nauke i umjetnosti na području Bosne i Hercegovine, u izazovima različitih historijskih epoha i u njenim doprinosima evropskoj i svjetskoj kulturi, duhovnosti i baštini.


Cilj projekta

U 23 tri sekcije bit će zastupljeni, suočeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi, historijske karte, makete, stare razglednice, knjige i periodika, fotografije, audio, video, 3-D zapisi, modeliranje u AR/VR tehnologiji te brojni skupocjeni artefekti koji pripadaju domeni likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Projekat izložbe ”Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnohistorijskom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te humane, socijalne, moralne i esteteske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijale bosanskohercegovačkog islama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.