STABILNO TRŽIŠTE

Za razliku od Srbije i Hrvatske: BiH ne strepi od nestašice šećera

Cijene bi trebale ostati na sadašnjem nivou, kaže za „Avaz“ Nataša Pucar iz „STUDEN Holdinga“

Bosna i Hercegovina ima svoju fabriku za proizvodnju šećera u Brčkom. Agencije

Piše: Al. B.

19.9.2022

Susjedna Srbija se već sedmicama bori s nestašicom šećera, država ograničava cijene i pokreće istragu kako bi utvrdila uzroke, trgovci apeliraju na ograničenu kupovinu, a zabilježeni su i slučajevi da se kupci otimaju za pakovanje ove namirnice.


Bez problema

Nestašica prijeti i Hrvatskoj nakon što je Vlada ograničila cijenu šećera, a trgovci ga povlače iz prodaje jer s propisanom cijenom bilježe gubitke. Provjerili smo postoji li mogućnost da nemilim scenama svjedočimo i u BiH.

- Bosna i Hercegovina ima svoju fabriku za proizvodnju šećera u Brčkom, a to je Rafinerija šećera „STUDEN-Agrana“, koja je svojim kapacitetima osigurala najstabilnije tržište, bez nestašica. 

Pucar: Imamo dovoljno sirovina. Agencije

Sa sigurnošću možemo reći da je, po pitanju šećera, bh. tržište trenutno najsigurnije u regiji - kazala je za „Avaz“ Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija „STUDEN Holdinga“, u čijem sastavu posluje jedina rafinerija šećera u našoj zemlji.


Svjetska berza

Pucar ističe da su osigurane dovoljne količine sirovina te da se u narednom periodu ne očekuju bilo kakvi poremećaji u snabdijevanju tržišta BiH, a pogotovo nestašica.

- Iako je teško prognozirati kretanje cijena u sadašnjoj, neizvjesnoj i nestabilnoj situaciji na svjetskim berzama i s kursevima valuta, cijenimo da bi cijena šećera trebala biti dosta stabilna - dodala je Pucar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.