OD RASPISIVANJA IZBORA

CIK-u BiH dostavljeno 155 prijava za nepoštivanje zakonskih odredbi

Također, CIK-u su dostavljena četiri prigovora koja se odnose na izvještavanje medija tokom predizborne kampanje

Članovi CIK-a. AVAZ

A. O.

21.9.2022

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine od raspisivanja izbora 4. maja do 19. septembra dostavljeno je 155 prijava za nepoštivanje zakonskih odredbi u vezi s predizbornim ponašanjem kandidata i političkih stranaka.

Prijave se razvrstavaju u sedam kategorija i to na: korištenje javnih resursa u izborne svrhe; govor mržnje; lažno predstavljanje; plaćenu kampanju prije početka službene kampanje; žrijebanja biračkih odbora; pozicije, imenovanje biračkih odbora, plakatiranje, kršenje pravila izborne kampanje te na objave u medijima.


Najveći broj prigovora

Najveći broj prigovora odnosi se na plaćenu kampanju prije početka službene izborne kampanje njih 94, dok je za govor mržnje pristiglo do sada sedam prigovora, ali ni za jednu od sedam prigovora CIK nije izrekao sankciju.

Jedna od prijava na korištenje govora mržnje odbačena je kao preuranjena jer se odnosi na period prije početka zvanične kampanje, u četiri slučaja prigovor je obrađen i dostavljen stranci u postupku na izjašnjavanje, dok se u dva slučaja vrši obrada prigovora.

Također, CIK-u su dostavljena četiri prigovora koja se odnose na izvještavanje medija tokom predizborne kampanje, ali je CIK prigovore uputila na nadležnost Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK).


Govor mržnje

Predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović na početku izborne kampanje pozvao je političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona, da vode fer kampanju i ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola.

Posebno je skrenuo pažnju na zabranu korištenje govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

Predizborna kampanja trajat će do 1. oktobra, do 07:00 sati ujutro, kada počinje izborna šutnja uoči općih izbora zakazanih za 2. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.