SARAJEVO

Potvrđena oslobađajuća presuda za zloupotrebu položaja Draganu Mektiću i ostalima

Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta Mektića i ostale oslobodio optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta

Dragan Mektić. avaz

A. O. / BIRN BiH

23.9.2022

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija (EU).

Garaplijina braniteljica Adna Dobojlić potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zaprimila drugostepenu presudu u kojoj je navedeno da je kao neosnovana odbijena žalba Državnog tužilaštva i potvrđena ranija sudska odluka. Mektić je također na svom Twitter nalogu objavio sadržaj drugostepene presude.


Nije dokazano

Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta Mektića i ostale oslobodio optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog blizu oko 198.000 eura, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

Vijeće je tada zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist.


Završni izvještaj

Golijanin bio je optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici 23. avgusta zatražilo ukidanje presude i predložilo da se, kao novi dokaz, uvede završni izvještaj o provjeri rashoda koji je uradio spoljni revizor angažovan od EU, a koji je dobilo u maju, nakon izricanja prvostepene presude, dok su Odbrane zatražile da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda. Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.