KANDIDAT ZA PREDSJEDNIŠTVO

Izetbegović: Hajmo da napravimo jedno bolje društvo i jednu bolju državu

Ili ćemo imati najveću krizu, ili ćemo imati najveći postratni napredak, rekao je Izetbegović

E. T.

Izetbegović: Mi smo ispravili Bošnjacima kičmu kada nam je bilo najteže

Foto: SDA


U Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je pred prepunom salom ukazao na činjenicu da se predizborna kampanja bliži kraju, te da se osjeća posebna atmosfera koja podsjeća na onu u periodu osnivanja SDA. Također je ukazao na napade kojima su izložene sve vrijednosti koje su svojstvene bosanskohercegovačkim patriotama.

- Osjećamo obavezu da branimo naše vrijednosti i ljude koji te vrijednosti nose. SDA je od početka branila cijeli sistem vrijednosti. Dok god to bude tako, ništa nam ne mogu. Čovjeku je važna kuća, a narodu je važna država. Živimo za našu kulturu, naš identitet, našu vjeru. Sve to treba čuvati i braniti – poručio je Izetbegović.

Dodao je da postoji tendencija da se Bošnjaci ušutkaju. 

- Mi smo ispravili Bošnjacima kičmu kada nam je bilo najteže. I nikada više neće uspjeti da tu kičmu iskrive. Mi to nećemo dozvoliti. Izborili smo nezavisnost, odbranili smo državu i potvrdili njene granice. Neće te granice promijeniti nikada – kazao je Izetbegović.

  • Sa skupa SDA u Zavidovićima

    Sa skupa SDA u Zavidovićima

    Foto: SDA


Podsjetio je zatim da su retrogradne politike imale kontrolu nad pravosuđem i Centralnom izbornom komisijom BiH, te da su, zahvaljujući SDA, izgubili tu kontrolu.

- HDZ se pridružuje tim pokušajima SNSD-a. Pokušavaju nešto ostvariti pritiscima. Nikada neće na taj način dobiti ništa. Neće dobiti ništa dok se ne pronađe izbalansirano rješenje. Pozivam ih sve da se urazume, da ne tjeraju mlade ljude iz ove zemlje, pa da napravimo nagli pozitivni preokret u zemlji – kazao je Izetbegović.

Naredne Opće izbore Izetbegović je ocijenio kao najvažnije od okončanja agresije na BiH.

- Ili ćemo imati najveću krizu, ili ćemo imati najveći postratni napredak. Stvoreni su svi uvjeti da ostvarimo ovo drugo. Možemo napraviti ekonomski bum. Potrebna nam je snaga da to uradimo. Tražim 350.000 glasova za SDA. Ojačajte motor koji vodi našu zemlju naprijed. Zauzvrat garantujem mir, stabilnost, izgradnju infrastrukture, reforme kakve nismo imali, borbu protiv korupcije kakvu do sada niste vidjeli, te 50 posto više plaće i penzije do kraja narednog mandata – poručio je Izetbegović.

Govoreći o najvažnijim infrastrukturnim projektima u narednom mandatu, Izetbegović je izdvojio završetak radova na tunelu Hranjen. Istaknuo je Izetbegović potrebu jačanja jedinstva među bosanskohercegovačkim patriotama, umjesto međusobnih sukoba i ujedinjavanja protiv najveće patriotske stranke.

- Ne može se na mržnji graditi zemlja. Dok su neki pisali otvorena pisma, mi smo pisali historiju. Pisali smo apelacije kojima se čuvana država. Pozivamo ih da se urazume, da ne slušaju strance već svoj narod. Naš narod vidi da to nije u redu. Sada se narod ujedinjuje oko nas i to je ta energija koja se osjeća na skupovima SDA. Iznad tih 11 i iznad svih nas je Jedan, koji će ojačati one koji žele dobro, a to smo mi, jedina snaga koja poziva na razum, koja pruža ruku. Zovemo sve dobre ljude. Hajmo da napravimo jedno bolje društvo i jednu bolju državu. I to će, ako Bog da, nadjačati – kazao je Izetbegović.

Više o temi Bakir Izetbegović

KOMENTAR DANA
Ima logike
NA VRH

Podijeli članak na