ŠIROKA KOALICIJA

Formira se prva vlast bez SDA u Goraždu, evo ko će je činiti

Sporazumu je prethodio dogovor deset stranaka, okupljenih oko zajedničkih ciljeva

Nezim Alagić i Emir Hubjer. Avaz

A. Bajramović

16.10.2022

Sutra će, simbolično u 11.55 ili 12.05 sati u Goraždu biti potpisan koalicioni dogovor političkih partija koje bi trebale činiti novu skupštinsku većinu i, nakon njene dugogodišnje vladavine, SDA poslati u opoziciju. Sporazumu je prethodio dogovor deset stranaka, okupljenih oko zajedničkih ciljeva. Jedna stranka još uvijek čeka saglasnost centrale u Sarajevu, pa će prema trenutnim informacijama koalicioni sporazum potpisati stranke sa 16 poslanika i više nego dovoljnom većinom u Skupštini BPK sa ukupno 25 pozicija.

- Ovu većinu je okupila jasno iskazana želja birača za promjenama s jedne, a s druge strane višegodišnja stagnacija, pa i propadanje ovog kantona pod vodstvom onih koji su to do sada radili. Okupit ćemo se oko programskih ciljeva, a timovi za izradu programa su već formirani i rade na njima – kazao je za portal "Avaza" predsjednik Kantonalnog odbora i član predsjedništva Naroda i pravde BiH Nezim Alagić.



Alagić: Ovu većinu je okupila jasno iskazana želja birača za promjenama. Avaz

Široku koaliciju u Goraždu predvode Narod i pravda i SDP. U opozicione klupe će SDA, NES i Bosanska narodna stranka.

U novoj većini NIP i Novi početak dobili su najveću podršku birača i u Skupštini BPK Goražde će imati po tri poslanika. Lokalnoj stranci Novi početak, koju je osnovao biznismen iz Njemačke Emir Hubjer, ovo je bio prvi nastup na izborima.

- Analizirali smo čitavu situaciju i odlučili da idemo prema novom početku i za to će nam biti potrebna podrška građana. 30 godina igramo kolo "korak naprijed, nazad dva", a sad je vrijeme da se u Goraždu zaigra jedno autentično bosansko, goraždansko – kaže Hubjer.


Hubjer: Analizirali smo čitavu situaciju. Avaz

U novoj većini kažu da će okosnicu zajedničkog programa činiti uglavnom infrastrukturni projekti - od dugogodišnjih problema sa vodosnabdjevanjem i izgledom grada Goražda, nedostatka gradske pijace, izgradnje nove ili rekonstrukcije postojeće Gradske dvorane ... Obećavaju da će javnosti prezentirati konkretan program i pokušati ispuniti ono što obećaju.

- Činjenica je da ovaj kanton zavisi od podrške viših nivoa, ali racionalizacijom troškova u okviru postojećih sredstava u BPK mnoge stvari se mogu unaprijediti. Prema informacijama koje mi imamo, postoje izgledi da ovu priču prati i ta famozna vertikala i da se i Vlada FBiH formira na isti način. Na podršku Kantona Sarajevo u svakom slučaju možemo računati – ističe Nezim Alagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.