NAKON ŠTRAJKA RUDARA

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije: Za pitanja kolektivnih ugovora nadležno je ministarstvo rada i socijalne politike

Također, članom 3. Uredbe o Genralnom sekretarijatu Vlade FbiH propisano je da Ured premijera vrši i druge poslove u vezi sa ostvarivanjem funkcije premijera, saopćeno je

Federalni ministar Nermin Džindić. AVAZ

A. O.

26.9.2022

Rudari širom Federacije Bosne i Hercegovine jutros su organizirali štrajk upozorenja koji je trajao od 7 do 8 sati. Tom prilikom oglasilo se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Iz kabineta federalnog ministra energije rudarstva i industrije navode da u vezi sa člankom na portalu Faktor.ba objavljenim danas, 26.09.2022. godine, a koji se odnosi na štrajk upozorenja u osam rudnika u Federaciji BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obavještava javnost da je 21.09.2022. godine upućen dopis Uredu Premijera Federacije BiH u kojem se jasno navodi nadležnost u vezi sa kolektivnim pregovaranjem u oblasti rudarstva. 

- Povodom Vašeg akta, od 20.09.2022. godine, u kojem navodite da je nosilac aktivnosti u oblasti rudarstva u Federaciji BiH jedino i isključivo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, te da Ured premijera nije nadležan za pregovaranje Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBih, obavještavamo Vas da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nije nadležno za kolektivno pregovaranje u oblasti rudarstva u FBiH - navodi se u dopisu.



Dopis koji je upućen. Screenshot

Kako se navodi u dopisu, nadležnost ovog Ministarstva kada je oblast rudarstva u pitanju odnosi se isključivo na pitanja upravljanja mineralnim sirovinama iz nadležnosti FBiH, dok je za pitanja radnih odnosa, a koja uključuju i kolektivne ugovore, nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Nadalje, u smislu člana 138a stav (3) Zakona o radu FBiH, nosioci državnog kapitala u privrednim društvima sa učešćem više od 50 posto sržavnog kapitala u oblasti rudarstva su Vlada FBiH i JP "Elektroprivreda BiH" Sarajevo.

- Također, članom 3. Uredbe o Genralnom sekretarijatu Vlade FbiH propisano je da Ured premijera vrši i druge poslove u vezi sa ostvarivanjem funkcije premijera, a posebno poslove koji se odnose na pripremu stručnih i organizacijskih osnova za saradnjuu premijera pored ostalih i sa asocijacijama privrednika, poslodavaca i sindikatima - navodi se u dopisu, a potpisnik je federalni ministar Nermin Džindić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.