SVE NA ČEKANJU

Otkrivamo rang listu kandidata za glavnog državnog tužitelja: Kajganić prvi s 131 bodom, Kajmaković tek treća, ko je ispao iz utrke!?

Saznajemo da za sada nikome u Vijeću nije jasno šta je razlog da se traži poništenje konkursa. Članovi će tek u čevrtak o tome raspravljati

Kajganić, Kajmaković i Janjić. Avaz

Piše: M. Aš.

26.9.2022

Podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH predložilo je, a što je portal "Avaza"  jutros prvi i objavio, da se poništi konkurs za izbor glavnog državnog tužioca čije je imenovanje bilo planirano za četvrtak.



 

Prijedlog VSTV-u

Naime, prošle sedmice obavljeni su intervjui s četiri kandidata, Milankom Kajganićem, Dianom Kajmaković, Miroslavom Janjićem i Seidom Marušićem.

Iz VSTV su saopćili da je imenovanje tužioca planirano drugog dana sjednice, u četvrtak 22.septembra.

Međutim, Podvijeće VSTV predložilo je članovima Vijeća da se konkursna procedura poništi.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV BiH. Kako nam je rekao, o svemu će članovi Vijeća raspravljati na sjednici u četvrtak.

Ako se prihvati prijedlog, konkurs će biti poništen i raspisan novi.

O razlozima Podvijeća, Lagumdžija nije mogao govoriti.


Sky aplikacija

Saznajemo da za sada nikome u Vijeću nije jasno šta je razlog da se traži poništenje konkursa. Članovi će tek u čevrtak o tome raspravljati.

Portal Avaza" otkriva da je utvrđeno da je Kajganić nakon intervjua prvi na rang listi, s 131 bodom. Zatim slijedi tužilac Janjić sa 129,6 boda. Na trećem mjestu je Kajmaković s 128,4 boda, dok je tužilac Marušić imamo 120 bodova. On je ispod potrebnog praga i ispao je iz daljnje utrke. 

Podsjećamo, kandidat za glavno tužitelja, Diana Kajkamković prebačena je nedavno Odjel za ratne zločine. Nju su dvije kriminogene osobe spominjale u aplikaciji Sky, zbog čega se sada sve provjerava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.