PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Pozivam Hrvate u BiH da izađu na izbore i zaštite svoja prava

Nažalost, izbori u Bosni i Hercegovini i sada će biti održati prema postojećem izbornom zakonu, izjavio je Milanović

Zoran Milanović. ARHIV

A. O.

30.9.2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je poruku svim Hrvatima u BiH, pozvavši ih da izađu na Opće izbore.

- Zaštita prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne samo da je ustavna obveza, već i strateški nacionalni i sigurnosni interes Republike Hrvatske. Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduslov njihovog opstanka, već i kao temelj za stabilnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine - rekao je Milanović.


Opstanak Hrvata

Milanović je naglasio da je za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini ključno poštivanje Dejtonsko-pariškog (Daytonsko-pariškog) mirovnog sporazuma koji je, tvrdi, ustavna osnova funkcionisanja BiH, ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

- Nažalost, izbori u Bosni i Hercegovini i sada će biti održati prema postojećem izbornom zakonu koji već duže vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim nivoima vlasti. U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jeste izlazak na izbore u što većem broju. Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u Bosni i Hercegovini, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike - rekao je Milanović.


Cjelovita i stabilna BiH

Između ostalo, poručio je i to da je Hrvatskoj "u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose".

- Siguran sam da su upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini poveznica koja sprečava daljnju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim razinama imaju svoje legitimne predstavnike. Nezavisno o ishodu izbora, kao predsjednik Hrvatske i nadalje ću činiti sve što je u mojoj moći da zaštitim konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ću pri tome ubuduće imati konkretniju i odlučniju podršku Vlade Republike Hrvatske, prije svega u tijelima Evropske unije i NATO-a čiji je Hrvatska punopravni član, ne samo na papiru. To su instrumenti koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno - poručio je Milanović.

Opći izbori u BiH su u nedjelju 2. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.