NJEMAČKI SDP

Europarlamentarka Burkhard: Drago mi je da Bakir neće biti u Predsjedništvu BiH, čestitam Bećiroviću

Ovo je dokaz da etnonacionalističke ideologije kontinuirano gube podršku, istakla je

Burkhard: Nakon izbora, ništa ne bi trebalo biti prepreka na putu ka evropskoj budućnosti. Agencije

H. J. I.

3.10.2022

Delara Burkhard (Burkhardt), europarlamentarka njemačke Socijaldemokratske partije (SPD), istakla je da su građani BiH na jučerašnjim izborima pokazali hrabrost za promjene. 

- Uprkos ozbiljnoj krizi, građani Bosne i Hercegovine pokazali su hrabrost za promjene te su ovim izborima poslali snažnu proevropsku poruku. Nakon izbora, ništa ne bi trebalo biti prepreka na putu ka evropskoj budućnosti. U cijeloj državi postoji jasna većina koja se zalaže za jasan reformski put. To mi daje nadu - rekla je Burkhard. 


Kako ističe, drago joj je da prvi put u 12 godina u Predsjedništvu BiH neće biti političar iz bošnjačke nacionalističke SDA (Bakir Izetbegović).

- Ova je stranka samo doprinosila daljim podjelama, a ništa nije činila za mir i jedinstvo. Čestitam socijaldemokrati Denisu Bećiroviću (SDP) na izbornom uspjehu. Njegov dobar rezultat, kao i dobar rezultat Željka Komšića (DF) za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, dokaz su da etnonacionalističke ideologije kontinuirano gube podršku - zaključila je Burkhard. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.