EPILOG PRAVNE BORBE

Zbog kršenja prava dječaka Slavka Mrševića osuđeno deset uposlenika škole

Članovima Slavkove porodice i brojnima koji su ih podržavali, presuda puno znači, jer su dobili sudsku potvrdu da su bili u pravu

Slavko sa porodicom: Dočekali pravdu. Avaz

Piše: A. Bajramović

7.10.2022

Bivši direktor i pedagog Srednjoškolskog centra Rudo Branko Papić i Marina Čolaković osuđeni su na po šest, a nastavnici Dragica Stanišić, Marko Andžić, Slađana Milićević, Jelena Despotović, Dragan Paponjak, Dejan Cerović, Blagoje Cerović i Slađana Jaćimović Mršević na po tri mjeseca zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. 

Presuda Osnovnog suda u Višegradu predstavlja epilog pravne borbe pokrenute zbog kršenja prava Slavka Mrševića, učenika sa Aspergerovim sindromom kao blažim oblikom autizma, kojem je osoblje škole uskratilo pravo na školovanje.


Proces trajao pet godina

Prema riječima Slavkovog oca Nenada Mrševića proces po tužbi Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu traje već pet godina, a prvobitnu oslobađajuću presudu Okružni sud u Istočnom Sarajevu je poništio i vratio Osnovnom sudu u Višegradu na ponovno odlučivanje.

- Stalno smo imali neku nadu da će se nešto riješiti, ali na kraju nismo uspjeli ništa. Sistem nam nije dao šansu da Slavko završi tu srednju školu, tako da je on ostao na osnovnoj i trenutno je kući. Sve to mu je teško palo. Presuda jeste takva kakva je, ali vrijeme niko ne može vratiti unazad – kaže Mršević za “Avaz”.

Ipak, članovima Slavkove porodice i brojnima koji su ih podržavali, presuda puno znači, jer su dobili sudsku potvrdu da su bili u pravu.

- Nadam se da će ova presuda značiti drugim roditeljima koji imaju slične probleme, te da će se mnogi sutra pitati mogu li tako raditi i nezakonito donositi odluke na štetu djece sa posebnim potrebama. Ovo je neka Pirova pobjeda, ali sve je dugo trajalo i Slavku ništa nismo pomogli, ali je i potvrda da niko nije nedodirljiv i u ovom slučaju sud je odradio svoje – ističe Nenad Mršević.


Udaljen sa nastave

Podsjetimo, Slavko Mršević je 2015. godine upisan u prvi razred srednje škole, sa željom da postane tehničar drumskog saobraćaja. 

U prvom polugodištu dobivao je ocjene koje mu, na kraju, nisu zaključene uz pojašnjenja iz škole da je bilo “nemoguće ostvariti komunikaciju dovoljnu za razgovor i ocjenjivanje”. 

Nisu uvažene preporuke Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, Ombudsmana za djecu RS, Ombudsmana za ljudska prava BiH, Pedagoškog zavoda RS, ali ni stavovi građana i tadašnjeg rukovodstva Općine Rudo da se Slavku omogući nastavak školovanja po prilagođenom nastavnom planu, pa je on na kraju polugodišta definitivno udaljen sa nastave. 

Mjesecima je dolazio pred školu, kako bi bar na odmoru vidio svoje drugare iz razreda.

Osuđeni prosvjetni radnici imaju pravo žalbe Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.