ČLAN GLAVNOG ODBORA SNSD-A

Mazalica za portal "Avaza": Odluka CIK-a nezakonita i radikalna, Dodik će podnijeti tužbu Sudu BiH

Mislim da je ova odluka nezakonita, radikalna i politički motivisana i apsolutno bespotrebna, rekao je Mazalica

Mazalica: Dodik će dobiti glasove. FACEBOOK

Piše: A. Ovčina

10.10.2022

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica za portal "Avaza" izjavio je da je odluka koju je danas donijela Centralna izborna komisija BiH nezakonita.

- Mislim da je ova odluka nezakonita, radikalna, politički motivisana i apsolutno bespotrebna, s obzirom da se moglo sačekati objavljivanje konačnih rezultata, ulaganje prigovora, naravno, po određenim biračkim mjestima – rekao je Mazalica.

Sugestije od visokog predstavnika i opozicije

Mišljenja je da kompletno prebrojavanje za funkciju predsjednika RS dovodi u opasnost i izborni proces, iz razloga jer se sada postavlja pitanje "Da li ova politička motivacija i sugestije koje su imali od strane visokog predstavnika i opozicije, koji su na ulici tražili da CIK donese odluku mogu uticati na to da se na isti način na koji oni osporavaju sadašnje rezultate, može izvršiti prebrojavanje i ići u korist jednom od kandidata".

- Pretpostavljamo da je to kandidat opozicije Jelena Trivić – rekao je on.

Na pitanje da li će stranka SNSD-a uložiti prigovor ili žalbu na ovu odluku, izjavio je da je lider stranke, Milorad Dodik najavio da će uputiti žalbu Sudu BiH.

Proces će se razvući

Upitan je i šta očekuje nakon ponovnog prebrojavanja.

- Ja sam siguran da će ponovno prebrojavanje dati isti, ako ne i bolji rezultat za kandidata SNSD-a Milorada Dodika. Siguran sam da sve ove zamjerke na pojedinim biračkim mjestima su izolovani slučajevi. Ne može se govoriti o nekim općim trendovima budući da je prebrojavanjem, odnosno upisivanjem u zapisnik, nakon prebrojavanja nanesena šteta Miloradu Dodiku – poručio je Mazalica.

Dodaje da pojedina prebrojavanja, koja su vršena u Banjoj Luci povećali su prednost Milorada Dodika u odnosu na Jelenu Trivić i misli da će ponovno prebrojavanje samo prolongirati formiranje vlasti u RS-u.

- To neko svjesno radi u Federaciji da bi izazvao određenu nestabilnost i da bi sigurno u vremenu kad nam treba formiranje Vlade i odgovornih ekonomskih i socijalnih pitanja, energetske i ekonomske krize trebalo stvarno da imamo blagovremeno formiranje vlasti, a sada će se taj proces razvući budući da će to prebrojavanje trajati moguće nekoliko dana ili sedmica. Sigurno je to ono što doprinosi destabilizaciji RS-a - rekao je za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.