POTVRĐENO PISANJE AVAZA

BiH dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status

Davanje preporuke za status kandidata je ponuda iz Evrope Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Ovo radimo za narod BiH, ali ova ponuda dolazi sa visokim očekivanjima, kazao je Varhelji

Varhelji i Rangel na današnjoj sjednici u Briselu. Screenshot

Piše: H. J. I.

12.10.2022

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhely) predstavio je Paket proširenja za 2022. godinu Evropskom parlamentu. Naša zemlja je dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status što je historijski korak za BiH. Time je potvrđeno jučerašnje pisanje "Dnevnog avaza".

Na tome već mjesecima vrlo naporno rade briselske diplomate, a posebno je važan angažman Johana Satlera, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH. Ovim bi zemlje Evropske unije poslale veoma važan signal našoj državi nakon održavanja Općih izbora i ovo bi bio historijski iskorak za BiH na početku njenog puta ka EU.

Šta Evropska komisija očekuje da BiH usvoji. Avaz

U uvodnom obraćanju predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove EU Dejvid Mekalister (David McCalister) poželio je dobrodošlicu svima i zahvalio se svima koji su u sali ali i koji online prate. Te je govornicu prepustio evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelju (Varhely).

Varhelji je počeo predstavljanje izvještaja.

- Ruski rat u Ukrajini je totalno promijenio stanje u EU po pitanju sigurnosti - rekao je Varhelji i dodao:

- Zapadni Balkan je važan za EU i ostaje nam prioritet kao i to da svih šest zemalja Zapadnog Balkana postanu dio EU porodice.

Komisija predlaže da se BiH dodijeli bih kandidatski status, kazao je Varhelji.

Evropska komisija očekuje da BiH prioritetno usvoji sljedeće:

- izmjene integriteta u postojećem zakonu o VSTV-u;

- usvoji novi zakon o VSTV-u i sudovima u BiH;

- usvoji zakon o prevenciji sukoba interesa;

- preduzme odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala;

- odlučno unaprijedi rad na osiguravanju efektivne koordinacije na svim nivoima vlasti kada su u pitanju upravljanje granicom i kapacitet upravljanja migracijama, kao i obezbjeđivanje funkcionisanja sistema azila;

- osiguravanje zabrane torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja;

- garantiranje slobode izražavanje i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima;

- osigurvanje rezultata u funkcioniranju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

- Davanje preporuke za status kandidata je ponuda iz Evrope Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Ovo radimo za narod BiH, ali ova ponuda dolazi sa visokim očekivanjima - kazao je Varhelji.

Bugarski zastupnik Ilhan Kučuk. Printscreen

Finalnu odluku o kandidatskom statusu će donijeti Evropsko vijeće najvjerovatnije u decembru.

Nakon što je Varhelji predstavio izvještaje, za riječ su se počeli javljati zastupnici u Evropskom parlamentu.

Tonino Picula je istakao da je najveće razočarenje tekuće godine to što se Srbija nije u potpunosti uskladila sa sankcijama EU prema Rusiji.

Viola fon Kramon. Printscreen

Bugarski zastupnik Ilhan Kučuk (Kyuchyuk) u svom obraćanju je istakao da je vizna liberalizacija za Kosovo veoma važna. Dodao je i da ima sopstvene brige vezane za Srbiju.

Viola fon Kramon (Von Cramon) je istakla Evropska komisija nekoliko puta rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove.


Zastupnica Poljske u EU Parlamentu Ana Fotiga. Printscreeen

Zastupnica Poljske u EU Parlamentu Ana Fotiga (Anna Fotyga) istakla je da su velike vijesti da će BiH dobiti preporuku Evropske komisije za kandidatski status.

- To također iskazuje da se obratila pažnja na zabrinutost zbog pojačanog ruskog uticaja u BiH nakon što su započeli invaziju na Ukrajinu, tako da je ovo veoma važan korak – rekla je Fotiga.

Nakon prve runde komentara i pitanja zastupnika Evropskog parlamenta, Varhelji se zahvalio svima koji su podržali odluku da se BiH da preporuka za kandidatski status i da je to urađeno u pravom trenutku.

Paulo Rangel. Printscreen


- Ponavlja se zajedničko uspostavljanje vanjske i sigurnosne politike usklađivanja i zaostatak Srbije u tome. Mislim da je potpuno jasno da ako neka zemlja želi pristupiti EU da ona s nama ulazi u odnose ne samo kao budući partner nego i saveznik. Usklađivanje vanjske i sigurnosne politike je veoma važan element ali nije jedini – rekao je Varhelji.

Izvjestiteljica za Albaniju Isabel Santos, rekla je da se slaže sa Varheljijem vezano za slobodu medija i suzbijanje korupcije. Pitala je Varheljija hoće li do pristupanja doći na osnovu zasluga Albanije.

Paulo Rangel, izvjestitelj za BiH, je rekao:

- Kao prvo želim reći da nam je iznimno drago i sa velikim entuzijazmom smo čuli vašu izjavu o novom koraku i odluci. Ovo je jako dobra vijest jer idemo dalje. Naravno, elite sada trebaju uložiti mnogo truda kako bi opravdali očekivanja.

Tonino Picula. Printscreen

Viola fon Kramon, izvjestiteljica za Kosovo rekla je kako komisija hvali Kosovo zbog provedbe svih reformi.

- Međutim nema nikakvog pomaka. Ljude na Kosovu je jako teško uvjeriti da krenu dalje sa reformama i prihvate neka kompromisna rješenja - rekla je Fon Kramon.

Tonino Picula, izvjestitelj za Crnu Goru, također je tražio riječ.

- Već neko vrijeme naglašavam potrebu da se riješi situacija sa blokadom institucija tako što će se održati slobodni parlamentarni izbori. Potpuno je jasno da je sadašnji sastav skupštine takav da oni ne mogu donositi odluke da ukinu blokadu koja je nastala u pregovorima sa EU - rekao je Picula.

Član EU Parlamenta Naco Sančez Amor je u svom obraćanju istakao da je odgađanje pristupanja Švedske i Finske NATO-u samo usluga Rusiji.

Željana Zovko, članica Evropskog parlamenta, je rekla:

- Svi bi bili zadovoljni sa ovim statusom kandidata za BiH da ne postoji jedno pitanje - kako ispuniti sve zahtjeve ako ne provedu reformu Izbornog zakona? Prvi prioritet su izmjene Izbornog zakona u skladu sa Ustavom BiH. Molim Vas da preuzmete odgovornost i uradite sve što je potrebno.

Dietmar Koster

- Ja mogu samo pozdraviti odluku davanju preporuke za status kandidata BiH. Trebamo se zapitati kako možemo osnažiti civilno društvo u BiH - rekao je Dietmar Koster, član EU parlamenta.

Varhelji je u završnim riječima, između ostalog, rekao:

- Kada je riječ o Albaniji ovo je proces koji se temelji na zaslugama i tako će i biti. Čim Albanija bude spremna možemo ići korak dalje. Ono što predlažemo za BiH je status kandidata naravno pod uslovom da se provedu i reforme. Mislim da je sastanak Evropskog vijeća u decembru realan rok, to će se onda uskladiti i sa rokovima za Ukrajinu. Bez angažovanja političke elite u BiH to se neće moći realizirati.

Još jednom se osvrnuo na davanje preporuke BiH za kandidatski status. 

- Kada je ulog visok uspijevaju postići rezultate. Kada postoji realna šansa oni to prihvate. Mislim da BiH ovo treba ali to se sigurno neće dogoditi bez njih. Reforma Izbornog zakona jeste jedno od neriješenih pitanja, ali to stoji u našim prioritetima - zaključio je Varhelji. 

Naslovnica današnjeg "Dnevnog avaza". Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.