BRISEL

Turković: Saradnja BiH i Europola važna za napredak ka EU

Turković je sagovornicu upoznala o situaciji i problemima u vezi sa vakcinisanjem u BiH i kašnjenjem isporuke vakcina u okviru "Kovaks" mehanizma

Bisera Turković. Agencije

A. Ka. / Srna

10.3.2021

Ministar vanjskih poslova Bisera Turković upoznala je danas u Briselu komesara EU za unutrašnje poslove Ilvu Johanson o dogovoru koji je, na osnovu odluke Savjeta ministara, postignut u vezi sa saradnjom BiH i Europola, kao izuzetno bitnom elementu saradnje sa Unijom i jednom od važnih zahtjeva EU na evropskom putu BiH.

U kontekstu aktuelne migrantske krize u BiH, Turković je pomenula plan mjera i aktivnosti Ministarstva bezbjednosti za efikasno upravljanje tom krizom. Ona je Johanson informisala i o procesima zaključivanja sporazuma o readmisiji sa drugim zemljama, koji su u toku, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Turković je sagovornicu upoznala o situaciji i problemima u vezi sa vakcinisanjem u BiH i kašnjenjem isporuke vakcina u okviru "Kovaks" mehanizma, te apelovala za aktivniji angažman EU u ovom domenu.


Johanson je pozdravila postignuti napredak u saradnji BiH sa Evropolom, istakavši da očekuje dalje jačanje saradnje u oblasti bezbjednosti. Ona je posebno pohvalila značajan napredak koji su vlasti u BiH ostvarile u pregovorima o sporazumima o readmisiji, kao jednom od ključnih koraka u kvalitetnom upravljanju migracijama.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o statusu i ulozi koju Fronteks može da ima u cijelom regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.