VIJEĆE MINISTARA

Tegeltija o preporuci za kandidatski status BiH: To je vijest koju dugo čekamo

O Izvještaju je rekao da je EU jako strog sudija prema BiH, u nekim stvarima neopravdano

Piše: A. Kukić - A. Čengić

12.10.2022

Tegeltija: Moramo nastaviti da provodimo reforme zbog sebe, a ne EU. A. Čengić - A. Kukić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija primio je Izvještaj Evropske komisije od strane šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Johana Satlera.

Nakon toga, obratili su se medijima. Satler je tokom svog govora istakao da je danas važan dan za Bosnu i Hercegovinu, te da je upravo predao dva važna dokumenta. Poslije njega, medijima se obratio i Tegeltija.

- To je vijest koju dugo čekamo i očekivao sam da će Evropska komisija to saopćiti građanima prije godinu dana - rekao je Tegeltija i dodaje:

- Prvi uslov je da smo ispunili dovoljno uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Drugi uslov je geopolitička situacija da EU hoće da pošalje poruku građanima BiH. Mislim da je bilo bolje da su te poruke došle godinu dana ranije.


Naveo je kako je Vijeće ministara imalo fokus na uslovima koji su postavljeni i da je kandidatski status zaslužen.

- Moramo nastaviti da provodimo reforme zbog sebe, a ne EU - rekao je Tegeltija.

O Izvještaju je rekao da je EU jako strog sudija prema BiH, u nekim stvarima neopravdano. Izvještaj je Tegeltija nazvao neobjektivnim, te je dodao da je odlična vijest sto je BiH dobila kandidatski status. Zahvalio se ambasadoru Satleru na lijepim vijestima i Evropskoj komisiji.

Tegeltija je upitan sta je presudilo da BiH dobije kandidatski status.

- Moj stav je da je BiH kandidatski status zaslužila krajem 2021. godine - odgovorio je Tegeltija i dodao da su Satlerovi razlozi zbog kojih BiH sad dobija kandidataki status prihvatljivi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.