AVAZ NA LICU MJESTA

Johan Satler predao Izvještaj Evropske komisije Zoranu Tegeltiji

Naša zemlja je dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status što je historijski korak za BiH. Time je potvrđeno jučerašnje pisanje "Dnevnog avaza"

Piše: A. Čengić - A. Kukić

12.10.2022

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) predao je Izvještaj Evropske komisije predsjedavajućem Vijeću ministara naše zemlje Zoranu Tegeltiji.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhely) predstavio je Paket proširenja za 2022. godinu Evropskom parlamentu. 

Naša zemlja je dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status što je historijski korak za BiH. Time je potvrđeno jučerašnje pisanje "Dnevnog avaza".

Kako smo jučer objavili, na ovome su već mjesecima vrlo naporno radile briselske diplomate, a posebno je važan angažman Johana Satlera.


Prilikom predaje Izvještaja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

- Već duži niz godina ulažemo u to da zemlje zapadnog Balkana postanu dio EU. Komisija je preporučila da se BiH odobri kandidatski status tek kada se ispune određeni uslovi.

Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena je BiH i narodu BiH. Mi to činimo za narod BiH, međutim to dolazi uz visoka očekivanja. Ovo je ponuda koja se dobija samo jednom. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost - istakao je Varhelji na današnjoj sjednici.

Satler i Tegeltija će održati zajedničku press konferenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.