TUŽILAŠTVO BIH

BOSS: Podnesene krivične prijave protiv članova CIK-a, biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija

Krivična prijava podnesena je i iz razloga jer prijavljeni kao službena i odgovorna lica uprkos evidentnim nezakonitostima nisu u zakonskim rokovima izvršili dužnost utvrđivanja tačnog izbornog rezultata, istakli su

Mirnes Ajanović. Avaz

H. J. I.

13.10.2022

Nakon što je BOSS (Bosanska stranka) u ponedjeljak zvanično dopisom obavijestila članove Centralne izborne komisije BiH da će podnijeti krivične prijave ukoliko zaključno sa 11.10.2022. godine ne postupe shodno obavezi iz člana 6.8 Izbornog zakona BiH i člana 230. Krivičnog zakona BiH i ne prijave sve za koje znaju da su izvršili krivično djelo Izborna prevara, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović jučer je podnio krivične prijave Tužilaštvu BiH i Federalnom tužilaštvu protiv članova CIK-a BiH, biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.


Izborne prevare

- Krivična prijava podnesena je i iz razloga jer prijavljeni kao službena i odgovorna lica uprkos evidentnim nezakonitostima nisu u zakonskim rokovima izvršili dužnost utvrđivanja tačnog izbornog rezultata i sprječavanja izbornih prevara, te su omogućili ili učinili neistinito upisivanje izbornih rezultata i objavljivanje rezultata glasanja koja ne odgovaraju obavljenom glasanju. Također, prijavljeni su odgovorni za gotovo pola miliona nevažećih glasačkih listova a članovi CIK-a BiH javno su priznali nepravilno/nezakonito djelovanje na preko 1000 biračkih mjesta.

Krivična prijava protiv članova Centralne izborne komisije BiH podnesena je i na osnovu javnih izjava predsjednika Suada Arnautovića i Irene Hadžiabdić u kojima su prezentirane informacije o brojnim nepravilnostima u proteklom izbornom procesu, a koje po svojoj naravi imaju obilježlja krivičnog djela Izborna prevara, te su imali obavezu podnošenja krivične prijave protiv članova biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.



S obzirom da nisu podnesene krivične prijave od strane CIK-a BiH protiv članova biračkih odbora koji su izvršili krivična djela, jasno je da su kao ovlaštena službena lica, smatrajući da su zaštićeni imunitetom, zloupotrebom službenog položaja i ovlasti i neprijavljivanjem izvršilaca krivičnih djela namjeravali legitimizirati izborne krađe i nelegalne izbore - istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Više o prijavi u video obraćanju predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića koji je pored pravne analize izjava i odgovornosti članova CIK BiH, između ostalog, najavio dalje konkretno djelovanje u cilju razotkrivanja izbornih krađa, uz upozorenje da niko od izvršitelja krivičnog djela Izborna prevara, a posebno članovi biračkih odbora koji su uništavali glasačke listove neće mirno spavati - navodi se u saopćenju stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.