OD 15 SATI ŠIROM ZEMLJE

Selma Hadžihalilović, aktivistkinja Fondacije CURE: Današnji protesti su obaveza svih građana BiH

Ovo je 2022. godina, ubistvo žene zato što je žena ne smije biti društveno prihvatljivo i mora se osuditi na najstrožiji mogući način, istakla je Hadžihalilović

Hadžihalilović: Ogorčene smo. Avaz

Piše: H. J. I.

14.10.2022

Mirna protestna šetnja kao znak bunta žena BiH zakazana je danas za 15 sati u više od 19 gradova naše zemlje, a sve je potaknuto nedavnim stravičnim ubistvom koje se desilo u Bihaću. Enes Odobašić je zadavio suprugu Edinu u stanu, a potom pobjegao. Jučer je izvršio samoubistvo vješanjem. 

Protesti nemaju zvaničnog organizatora ili organizatore.





Harmonizacija krivičnih zakona

Kako je za portal "Avaza" istakla Selma Hadžihalilović, aktivistkinja Fondacija CURE, ovaj današnji protest je spontani odaziv na solidarnost sa ženama koje su ubijene zato što su žene.

- Formalne i neformalne ženske grupe sa prostora cijele BiH su se zaista ujedinile i danas od 15 sati u preko 19 gradova BiH bit će organizovane protestne šetnje. Ono što je jako bitno, ovo je bunt građanki na posljednje ubistvo žene koje se desilo u Bihaću. Mi smo ogorčene, ogorčene smo i na senzacionalističke medijske natpise. Ovo nije porodična tragedija, ovo je ubistvo žene. Kao takvo treba da se tretira - rekla nam je Hadžihalilović.

Dodaje da imaju određene zahtjeve prema onima koji donose odluke.

- To je da se konačno izvrši harmonizacija naših krivičnih zakona sa Istanbulskom konnvencijom i da se u našem zakonodavstvu da pravna definicija femicida tj. da se femicid unese u naše zakonodavstvo kako bi se ovo strašno krivično djelo moglo suditi i izdavati najoštrije sankcije.


Odgovornost svih građana BiH

Na pitanje da li se današnjim protestima trebaju odazvati muškarci, Hadžihalilović ističe da je ovo odgovornost svih građana BiH.

- Ovo je prije svega bunt građanki. Ako su i građani i građanke odgovorni prema sebi, prema ovoj društvenoj zajednici, ako se ne slažu sa ovom situacijom, ako zaista vide da je došlo ne pet do 12, nego da je prošlo 12 sati naravno da se trebaju pridružiti.

Ja čitam po društvenim mrežama, mnogi muškarci osuđuju i trebaju da osuđuju jer zakon treba biti isti za sve. Ovo je 2022. godina, ubistvo žene zato što je žena ne smije biti društveno prihvatljivo i mora se osuditi na najstrožiji mogući način. To je koliko i ženska obaveza, ali je i obaveza muškaraca, građana naše države - zaključila je Hadžihalilović u razgovoru za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.