LIDER HDZ-A

Čović: Komšića treba proglasiti nepoželjnim, razgovora s DF-om nema

Sa oba predstavnika konstitutivna naroda smo razgovarali, s predstavnicima međunarodne zajednice smo razgovarali, izjavio je Čović

Dragan Čović. M. Smajkić

M. Smajkić

14.10.2022

Lider HDZ-a Dragan Čović nakon održane sjednice HNS-a izjavio je da je jedan od zaključaka bio proglasiti Željka Komšića nepoželjnim.

Čović je naglasio da je cilj proglasiti ga nepoželjnim u dijelovima gdje se HNS nešto pita. Kako Čović smatra, Komšić krši Ustav BiH i "uzurpira" mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda četvrti put za redom.

- Jednoglasno smo donijeli zaključak da se proglasi nepoželjnim gdje god HNS se pita. Ta osoba je i tokom kampanje i nakon izbora idalje grubo krši Ustav BiH. Mišljenja smo da je važno stvoriti legalnost - rekao je Čović na konferenciji za medije.


Izlijevi mržnje

Dodao je da će se razgovarati o formiranju vlast sa svim strankama, osim s DF-om.

- Što se tiče potencijalnog hrvatskog člana Predsjedništva ne bih komentirao njegove izljeve mržnje. Što se tiče budućih partnera u vlasti, legitimni predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda nama će biti partneri - rekao je Čović. 

Čović je govorio i o tome da li se može naći u vlasti s opozicijom u FBiH, na šta je postavio pitanje "A ko je opozicija u Bošnjaka?".

- Svi su se negdje našli u vlasti u protekle četiri godine. Nema nikakvih ograničenja izuzev DF-a s kojim ne postoji opcija komuniciranja. Što je zaključak. Sve druge stranke koje čine legitimitet jednog ili drugog naroda mogu biti partneri, bez izuzetaka - naveo je Čović.


Bez podjele

Između, ostalog on je danas izjavio da ne djele stranke na vlast niti opoziciju. Kaže kako ne žele dati doprinos da oni prave neke alijense ili platforme. Čović je rekao da je legitimni predstavnik naroda onaj koji ima većinu u Domu naroda.

Upitan zašto se nisu desio početak pregovora koje je najavio.

- Ko kaže? Počeli su pregovori. Razgovaramo i razgovarat ćemo. Detalje ćemo sačuvati za sebe. Treba sačuvati ljude koji žele da profesionalno i korektno vodimo razgovore. Danas sam informirao kolege o tome. Sa oba predstavnika konstitutivna naroda smo razgovarali, s predstavnicima međunarodne zajednice smo razgovarali - izjavio je Čović.

Također, kazao je donijet je zaključak u pogledu odluke povjerenika Olivera Varheljija u vezi mogućeg kandidatskog statusa BIH po pitanju Evropske unije, što je podržano i za što je dat, rekao je, puni doprinos da se taj proces nužnih reformi otvori. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.