"EKO-HABITAT"

Organizirana posjeta srednjevjekovnom gradu Samoboru i ostacima tvrđave Herceg Stjepana Kosače

Cilj je uvezivanje mladih iz ovog regiona, a projekat je podržan iz programa malih grantova Ambasade Austrije u BiH

Piše: A. Bajramović

16.10.2022

Slikano tokom današnje posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Grupa mladih zaljubljenika u prirodu i historiju iz Goražda i Novog Goražda posjetila je danas kulu Hercega Stjepana Kosače i srednjevjekovni grad Samobor kod Goražda. Posjeta je organizirana u okviru projekta Udruženje "Eko-Habitat" iz Goražda, koji je podrazumijevao obilazak četiri lokacije u jugoistočnoj Bosni, važne za razvoj turizma u BiH.


Cilj uvezivanje mladih

- Radi se o nekropoli stećaka Goršić polje kod Goražda, Zelengori i Sutjesci kod Foče i Samoboru. Cilj je uvezivanje mladih iz ovog regiona, a projekat je podržan iz programa malih grantova Ambasade Austrije u BiH – kazala nam je Delila Klovo – Kajić predsjednica Skupštine udruženja "Eko - Habitat".

Srednjevjekovni grad Samobor u historijskim izvorima se po prvi put spominje 1397. godine. Utvrđenje na oko 800 metara nadmorske visine izgradio je bosanski vojvoda Sandalj Hranić Kosača, a potom je bio jedan od glavnih gradova Hercega Stjepana Kosače.


Kula je nastala u 14 stoljeću

- Kula je nastala u 14 stoljeću i jedna je od rijetkih koja je izgrađena na ovakvoj konfiguraciji terena. Jedna je od rijetkih utvrda sa ovakvom donžon kulom, sa svojom kružnom osnovom. Razlog takvom načinu gradnje je odbijanje topovskih đuladi i odbrana ovog strateškog mjesta. U BiH postoji legislativa koja uređuje ovu oblast, ali iako je ova utvrda nacionalni spomenik još od 2006. godine vrlo malo je urađeno. Sa malim sredstvima mogle bi se urediti staze i prilazni putevi, da što više ljudi može doći ovdje i saznati više o svojoj prošlosti – ističe Adi Džemidžić.

U posjeti Samoboru danas je bio i zamjenik ambasadorice Austrije u BiH Dominik Urak, koji je naglasio da ovaj projekat ima veliki značaj, a da lokacije u jugoistočnoj BiH imaju veliki potencijal za samoodrživi razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.