ROK OD DVA MJESECA

Još uvijek se niko nije javio za dobitak od 3,2 miliona eura Lutrije RS-a

Loto plus premija izvučena je polovinom septembra, a vlasnik ili vlasnica je srećku kupio ili kupila u Banjoj Luci

Još uvijek se niko nije javio za dobitak od 3,2 miliona eura. ILUSTRACIJA

S. S. / Nezavisne

17.10.2022

Dobitnik srećke koja je uplaćena u Banjoj Luci, a čiji su brojevi izvučeni na loto plus premiji u vrijednosti od 3,2 miliona eura još se nije javio u prostorije Lutrije RS-a.

Kako je za "Nezavisne" rekao Goran Šaula, direktor Lutrije RS-a, postoji rok od dva mjeseca nakon izvlačenja u kojem se dobitnik mora javiti u direkciju ovog javnog preduzeća.

- Kada se javi i utvrdi njegov identitet, onda se tačno zna dalji postupak. Obaveza uplate poreza na dobitak nastaje u momentu isplate dobitka igraču. Dok se igrač ne javi u propisanom roku, mi nemamo nikakvu obavezu ni saznanje šta ćemo sa porezom na dobitak - kazao je Šaula.

Ako nema isplate dobitka, nema ni isplate poreza

Prema njegovim riječima, ukoliko se u ovom roku dobitnik ne javi, ovaj predviđeni iznos ide u fond neisplaćenih dobitaka prema propisima o igrama na sreću.

- Kada nema isplate dobitka, nema ni isplate poreza. Imamo mnogo vrsta dobitaka, kako većih, tako i manjih i dešava se nekada da se neko od dobitnika ne javi. Ukoliko se za veći dobitak niko ne javi, onda se postupa po Zakonu sa tim dobitkom. Ovo nije tako rijetka pojava, ali još ne možemo ništa govoriti oko ovog dobitka jer je prošlo tek pola zakonskog vremena i dobitnik ima još mjesec dana vremena da se javi i preuzme dobitak - pojasnio je Šaula.

Podsjećamo, loto plus premija izvučena je polovinom septembra, a vlasnik ili vlasnica je srećku kupio ili kupila u Banjoj Luci.

Dobitna kombinacija je iznosila oko 3,2 miliona eura, a dobitni brojevi su glasili 7, 25, 16, 24, 19, 18, 10.

Iz banjalučke Gradske uprave su već rekli da će tražiti da im se isplati porez od dobitka, i to oko dva miliona KM.

- Oko dva miliona KM slit će se u budžet Banje Luke, kao porez od dohotka od 3,2 miliona eura koje je osvojio Banjalučanin na loto plus premiji prije samo nekoliko dana - rekao je ranije za "Nezavisne" Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Uvažena žalba Lutrije RS

On je naveo da očekuje da će Poreska uprava po službenoj dužnosti, kao ustanova za prikupljanje prihoda i usmjeravanje, u ovom slučaju Zakonom o porezi na dohodak, obavijestiti ih i uplatiti sredstva u narednom periodu, kako to budu omogućavale procedure za isplatu dobitka.

- Ne očekujem da će biti bilo kakvih problema koji bi doveli do toga da Banjaluka ne dobije te prihode. Banjalučanin je to kupio u Banjoj Luci, tako da tu nema nikakve dileme - dodao je Kresojević.

Opština Prnjavor je ranije od poreza na dobitak naplatila 1,2 miliona KM, prema odluci Okružnog suda u Banjoj Luci.

Ipak, Vrhovni sud RS-a je prije nekoliko dana odbacio ovu presudu i u potpunosti uvažio žalbu Lutrije RS-a.

Prema ovoj odluci, koja je, kako mnogi smatraju konačna, Prnjavor bi trebao ovaj iznos vratiti Lutriji RS, koja se morala zadužiti kreditom kako bi novac mogla isplatiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.